Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23641 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Археологічні дослідження у селі Віта-Поштова. Фото: facebook/iarchaeology

Археологи під час досліджень регіонів, постраждалих від воєнних дій, натрапили на нові історичні об’єкти. Серед них – пам’ятка трипільської культури та тисячолітні артефакти давньоруських поселень, повідомляє Інститут археології НАН України.

Інститут археології створив два загони для археологічної експедиції у Київській і Чернігівській областях. Науковці наголошують, що раніше паспортизацію археологічної спадщини не було впорядковано, об’єкти недостатньо досліджені.

Так, на території Києва бійці територіальної оборони виявили раніше невідому пам’ятку археології. Її визначили як поселення софіївського типу трипільської культури (третє тисячоліття до н.е.).

У селі Віта-Поштова Фастівського району на запит військових археологи дослідили пам’ятку археології – городище давньоруської доби, збудоване наприкінці X століття як опорний пункт у оборонній лінії «Змієвого валу» на північному березі річки Віти. Там вчені дослідили п’ять об’єктів давньоруського часу та два об’єкти часів Другої світової війни, зібрали колекцію археологічного матеріалу.

Карта потенційно постраждалих пам’яток археології у Київській та Чернігівській областях

У селі Бишів Фастівського району науковці дослідили городище XI-ХІІІ століть, а пізніше замчище ХVІ-ХVІІ століть. Неподалік від городища виявили та дослідили середньовічне поховання, яке, найімовірніше, є некрополем давньоруського поселення. Також давні поховання виявили під час оборонних земляних робіт у Києві бійці ТРО. Археологи встановили, що це поховальний комплекс біля цвинтаря церкви Апостолів Петра і Павла на Куренівці, яка існує там з середини XVIII століття.

Під час розвідки археологічного об’єкту у селі Ніжиловичі Бучанського району зафіксована багатошарова пам’ятка з матеріалами доби пізнього бронзового – раннього залізного віку, епохи Київської Русі та козацьких часів.

У жовтні моніторингова археологічна експедиція розпочала дослідження пам’яток Чернігівщини. Зафіксовані численні пошкодження поховальних комплексів курганного могильника в урочищі Болдина Гора, виявлено руйнації культурних нашарувань на міському дитинці.

Роботу Моніторингової археологічної експедиції профінансував грант Німецького археологічного інституту (Берлін).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button