Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Кожен щасливий господар кішки чи собаки знає, як багато запитань виникає чи не щодня про стан та поведінку свого улюбленця. Особливо, якщо тварина у вас нещодавно й ви лише знайомитесь з її звичками. Зазвичай у будь-якій незрозумілій ситуації господарі починають шукати інформацію в інтернеті. Проте більшість відповідей, на жаль, й досі на російських сайтах, які в нас заблоковані, або – на англомовних ресурсах. Та й експертність таких відповідей викликає чимало запитань — є шанс нашкодити улюбленцю, скориставшись неперевіреними порадами.

Аби допомогти господарям, бренд Optimeal запустив швидкий та зручний сервіс вет-турботи Optimeal Expert. Отримати пораду від провідного ветеринара можна в будь-який час просто у месенджері або зателефонувавши на гарячу лінію. Цілодобово і безкоштовно. А якщо діяти треба негайно, зателефонуйте за номером 9100 – лікарі Optimeal Expert оперативно оцінять ситуацію, знайдуть найближчу ветклініку та за можливості викличуть до неї реанімобіль. До контакту з ветеринаром лікар-оператор залишатиметься на зв’язку.

Від початку війни ветеринари Optimeal Expert отримали понад 10 000 звернень. За цей час вдалося допомогти врятувати понад 45 000 хвостатих з усієї України.
Optimeal разом з «Хмарочосом» зібрали популярні запитання від господарів, аби підготувати короткий гайд для власників кішок і собак. Відповідають ветеринари сервісу вет-допомоги Optimeal Expert. Можливо, ви знайдете відповідь на своє запитання у гайді, а якщо ні — отримайте безкоштовну експертну консультацію у месенджері або за телефоном прямо зараз.

Здоров’я та харчування собаки

Як обрати корм для свого улюбленця?

Для вибору корму треба враховувати декілька факторів. Перший — це вік тварини, адже цуценята потребують специфічного харчування. Другий — вага дорослої тварини, адже корми для собак великих, середніх та малих порід відрізняються за складом та розміром гранули. Третій фактор — індивідуальні особливості організму тварини, захворювання та анамнез. Деяким улюбленцям потрібен лікувальний чи профілактичний корм. Отримати індивідуальну консультацію і рекомендації саме для вашого собаки можна скориставшись безкоштовним сервісом вет-допомоги Optimeal Expert.

Яке харчування краще: лише корм чи змішане?

Корм — це збалансоване харчування, з розрахованою і зрозумілою кількістю калорій та поживних речовин. Він містить білки з м’ясних або рибних продуктів, злаки та крупи, клітковину з овочів та фруктів, а також вітаміни, мінерали й пробіотики. Цей мікс прорахований і збалансований таким чином, аби ваш улюбленець задовольняв усі свої потреби в поживних речовинах, був здоровим та енергійним.

Ветеринари радять використовувати саме корм і не додавати до нього натуральні продукти, адже у кормі прораховані всі поживні речовини. Додаючи натуральні продукти, ви порушуєте цей розрахунок.

Важливо! Готуючи тривожну валізку, не забувайте про своїх улюбленців! Докладніше про те, як підготувати тварину до можливої евакуації, а також як заспокоїти її в укритті, під час сирен та інших гучних звуків у Маніфесті Optimeal.

Що робити, якщо собаці у вухо потрапила вода?

У такій ситуації необхідно обережно прибрати залишки рідини за допомогою ватного диска, або м’якої тканини. Після цього краще утриматися від прогулянок доки вушко не висохне. Якщо ж після процедури песик продовжує трясти головою, приділяти цій ділянці увагу та намагатися «дістати» щось лапою — тварину треба доставити до ветеринарного лікаря. 

Що робити, якщо собака раптом почав кульгати?

В першу чергу, треба уважно оглянути лапу тварини та подушечки на ній — часто причиною такого стану є скалки, шматочки скла або гострі предмети, ранки чи опіки. Якщо зовнішніх проблем не видно — варто звернутися за оглядом до ветеринарного лікаря, що проведе діагностику та допоможе встановити причину проблеми — вона може полягати у запаленні, травмі тощо. Порадити хорошу ветеринарну клініку у вашому районі можуть експерти сервісу вет-допомоги Optimeal Expert.

Аби почистити собаці зуби не обов’язково вступати з нею у двобій — можна просто нанести зубну пасту на спеціальну іграшку і все відбудеться саме собою.Більше цікавих фактів і порад у в офіційному акаунті Optimeal в TikTok.

Чи можна собакам їсти сніг?

Краще не допускати цього. Окрім очевидних проблем — переохолодження та застуди – це може призвести до інших наслідків. По-перше, сніг може бути оброблений та містити токсичні хімічні речовини — антифриз, засоби для обробки вулиць. По-друге, у товщі снігу можна не помітити сторонні предмети, що можуть пошкодити зуби песика (також існує ризик їх ковтання). По-третє, сніг може бути забруднений від руху транспорту, містити часточки пилу, бруду від автомобілів, залишки мастила та бензину. Якщо ваш собака з’їв сніг і йому стало погано, негайно зверніться по допомогу за номером 9100.

Чи можна собакам їсти траву?

Собаки мають до неї інтерес, та дуже часто вживають траву з метою очищення кишківника та шлунку. Трава здатна подразнювати стінки кишківника та стимулювати його моторику. Також це природний для собак спосіб викликати блювоту, якщо вміст шлунка приносить песикові дискомфорт. Якщо песик час від часу ласує травою, проте немає в’ялості, відмови від їжі, втрати ваги — ситуація у нормі. Звісно, дуже важливо слідкувати за тим, щоб трава була чистою та не було ризику проковтнути сторонній предмет.

Якщо лапки вашого собаки пахнуть чимось солоним, це може бути грибок, який розвинувся через недостатнє очищення після прогулянок. Обов’язково варто звернутися у такому випадку до ветеринара.Більше цікавих фактів і порад у в офіційному акаунті Optimeal в TikTok.

Чому собака намагається з’їсти фекалії?

Причини можуть бути фізичними та психологічними. Фізіологічні полягають у неправильному харчуванні (незбалансованість, недотримання норм, неправильний підбір), дефіциті вітамінів та мінеральних речовин, захворюваннях, що провокують надмірний апетит. Психологічні фактори можуть полягати у проблемах утримання (песик ізольований від інших тварин або навпаки — не має свого простору), частими покараннями, недостатньою увагою з боку власника, а також — у нестачі розумових та фізичних навантажень.

Догляд за котами

Чи потрібно підстригати коту кігті?

Так. Домашні котики ризикують зачепитися кігтями за меблі чи килими, що призводить до утворення ран. Вперше таку процедуру краще провести з лікарем — він пояснить, як безпечно вкоротити кігті. Порадити хорошу ветеринарну клініку у вашому районі можуть експерти сервісу вет-допомоги Optimeal Expert.

Котам не можна довго й не кліпаючи дивитися у вічі, бо вони сприймуть це як прояв агресії, тож можуть напасти. А от повільне кліпання вони сприймають як дружній знак і можуть так само повільно кліпнути у відповідь, що означатиме довіру. Більше цікавих фактів і порад у в офіційному акаунті Optimeal в TikTok.

Чи спекотно довгошерстому коту влітку? Чи варто його підстригти?

Ні, шерсть кота сама по собі має ефект терморегуляції — тож така стрижка може нашкодити. Стрижка допустима лише у випадку медичних показань (їх озвучує лікар) чи якщо утворилися ковтуни.

Щоб полегшити стан котика у спеку треба слідкувати за температурою у приміщенні та забезпечувати циркуляцію повітря. Котикові треба забезпечити постійний доступ до чистої питної води — миски можна розставити у різних місцях квартири. Часто котики полюбляють у спеку лежати у ванній, бо там прохолодна плитка.

Чи обов’язково вичісувати кота?

Так, така процедура необхідна для тварини. Якщо котик вилизує себе, надлишок шерсті може накопичуватися в організмі та призводити до блювоти та проблем з ШКТ. Також дуже важливо вичісувати котика, щоб уникнути ковтунів — боротися з ними буде нелегко. Регулярне вичісування дає можливість видалити часточки бруду. Якщо у вашого кота з’явилися ковтуни, допомогти із ними та порадити, як запобігти профілактиці наступних може ветеринар. Порадити хорошу ветклініку у вашому районі можуть експерти сервісу вет-допомоги Optimeal Expert.

Коти пітніють через подушечки лапок. Також серед котів є лівші і правші — це легко визначити, спостерігаючи, якою лапкою він грається чи намагається стягнути їжу. Більше цікавих фактів і порад у в офіційному акаунті Optimeal в TikTok.

Як часто необхідно купати домашнього кота?

Двічі на рік. Купати кошенят можна не раніше 6 місяців. Якщо є забруднення — краще видаляти їх за допомогою вологої тканини. Треба розуміти, що купання — це стрес для котика, тому краще не проводити процедуру для хворих, вагітних та лактуючих тварин. Звісно, якщо котик сильно забруднився, особливо — токсичними речовинами, купання показане обов’язково. Для проведення купання треба використовувати лише спеціальні шампуні з ветеринарної аптеки.

Здоров’я та харчування котів

Чи обов’язково у кота має бути мокрий ніс як ознака здоров’я?

Не завжди. Сухим може бути носик здорового кота, який, наприклад, знаходиться у приміщенні з сухим повітрям, лежить на батареї.Також сухим носик може бути у кота після активних ігор. Якщо загальний стан тварини нормальний та немає інших симптомів — приводу для занепокоєння немає. Якщо ж спостерігається відмова від їжі, слабка активність та будь-які інші фактори, що викликають занепокоєння — треба звернутися до лікаря. Ви можете звернутися по допомогу цілодобово за номером 9100.

Коти вміють імітувати спів пташок, щоб залишитись непоміченими на полюванні. Більше цікавих фактів і порад у в офіційному акаунті Optimeal в TikTok.

Що робити, якщо в магазинах закінчився корм, як було під час війни?

Дуже важливо зберегти невеликий запас старого корму — це важливо для правильного переходу улюбленця без сильного стресу для ШКТ. За консультацією щодо вашої ситуації можна звернутися до експертів сервісу вет-допомоги Optimeal Expert.

Чи потрібна домашнім котам трава з ветмагазину для здорового харчування?

Траву можна додавати — вона часто допомагає котикам викликати блювоту, наприклад, для того, щоб звільнити шлунок.

Як часто повинен проходити плановий огляд у ветеринара?

Якщо мова про дорослого здорового котика — раз на пів року. Для малечі та літніх тварин — раз на три місяці. Котикам, які мають патології та захворювання, графік відвідувань та додаткових досліджень формується разом з лікарем.

Optimeal – супепреміальне харчування для котів і собак, розроблене під контролем ветеринарів. Унікальна рецептура для здоров’я та краси домашнього улюбленця складається із добірних м’ясних інгредієнтів, натурального антиоксиданту, пребіотиків, ягід, корисних трав. Все це створює щоденний природний захист імунітету кота чи собаки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button