Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Polar Night Energy

Фінські інженери створили першу у світі піщану батарею, повідомляє BBC.

Батарею встановлено на електростанції Ватаянкоскі. Вона міститься у сталевому контейнері сім метрів заввишки. Всередині 100 тонн будівельного піску низької якості, — який не годиться для будівництва, — дві труби теплопостачання та вентилятор.

Пісок нагрівають до 600 градусів за Цельсієм за допомогою електроенергії, виробленої вітряними турбінами та сонячними батареями. Гаряче повітря циркулює крізь теплообмінні труби в піску. Товста ізоляція навколо піску утримує температуру всередині батареї на рівні 600 градусів, навіть коли на вулиці мороз.

Заповнена батарея зберігає 8 МВт-год теплової енергії. Коли потреба в енергії зростає, батарея вивільняє близько 200 кВт енергії через теплообмінні труби. Цього достатньо, щоб забезпечити опаленням і гарячою водою приблизно 100 будинків і громадський басейн. Акумулятор заряджається вночі, коли ціни на електроенергію нижчі.

Система не потребує технічного обслуговування, запевняє Вілле Ківіоя, провідний науковий співробітник Polar Night Energy. Пісок ефективно зберігає тепло протягом місяців і має тривалий термін служби: він може нагріватися і охолоджуватися скільки завгодно разів.

Батарея насамперед привернула увагу тим, що вона здатна компенсувати нерівномірне постачання енергії з відновлюваних джерел.

Проблема з літій-іонними акумуляторами, які ми використовуємо для живлення наших ноутбуків, телефонів і електромобілів, полягає в тому, що вони постійно розряджаються, навіть коли ними не користуються. У піщаних батареях немає хімічної реакції, тому в них не відбувається такий процес старіння.

Утім, винахід також має свої обмеження. Піщана батарея зберігає в п’ять-десять разів менше енергії, ніж традиційна хімічна батарея.

Водночас команда Polar Night Energy стверджує, що їхній акумулятор у вісім-десять разів дешевший, ніж літієвий акумулятор, який зберігає таку саму кількість енергії.

Виробництво 8 МВт-год енергії за допомогою піщаної батареї Kankaanpää коштує близько 200 тисяч доларів, а літій-іонна батарея, що накопичує 8 МВт-год енергії, коштуватиме щонайменше 1,6 мільйона.

Для збільшення генерації електроенергії від батареї наступним кроком стане додавання турбіни, яка перетворюватиме тепло назад у мережу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button