Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 45 днів. За цей час ми опублікували 24411 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Події 2022-го року справили згубний ефект на багато галузей української економіки, зокрема – на будівельну. На сьогодні багато новобудов, закладених до початку війни, перебувають у ризикованому статусі. Деякі забудовники відносили роботу одразу, коли це дозволили умови у регіоні. Інші – “завмерли” на півроку, очікуючи розвитку подій. Звичайно, багато “завмерлих” новобудов вже або не будуть добудовані, або – будуть, але іншою компанією і десь потім.Разом з тим, серед українців дещо поновився попит на житлову нерухомість. Зараз він ще досить невисокий, порівняно з довоєнним періодом – адже ситуація в країні непередбачувана, як ігрові автомати та удача на них. Крім цього, багато питань викликають ціни. Забудовники намагаються дещо притримувати їх – щоб не відлякати потенційних покупців, чиї доходи скоротилися. Проте, ціни на все зросли, включаючи будматеріали. Тому не варто очікувати, що ціна квадратного метру залишиться на попередньому рівні. 

Де найкраще місце для придбання житла в Україні

Посилений попит на квартири спостерігається у великих містах західних та південно-західних регіонів країни. Це в першу чергу Львів. А також – Івано-Франківськ, Ужгород, Чернівці, Тернопіль та менші міста навколо них – передмістя та великі райцентри. 

Попит викликаний відносною безпечністю цих регіонів. Якщо ви не прив’язані до роботи у певному місці, то названі міста будуть гарним варантом для релокації. Вони зберігають баланс між непоганою інфраструктурою, близькістю до природи та наявністю історичних пам’яток. 

Також поновився попит на житло у столиці. Після зниження рівня загрози, до Києва направилося багато переселенців з постраждалих регіонів.

Обираємо забудовника

За даними Держстату, індикатор ділової впевненості забудовників знизився на 60% у порівнянні з минулим роком. а практиці ці цифри проявляються у призупиненні будівельних майданчиків, згортанні планів на нові будівництва.

Обираючи забудовника – варто виконати наступні кроки:

  1. Для початку, перевірте на ЛУНі статус будівництва об’єкту – активний чи призупинений, чи не продовжуються продажі, чи не знаходиться будівництво у замороженому стані.
  2. Там же можна уточнити, чи є в наявності всі дозвільні документи на будівництво. Ця міра корисна за будь-якого часу, адже багато новобудов в Україні починають споруджуватися без відповідних дозволів. Для інвесторів це виливається в затримки здачі об’єкту, довге підключення до комунікацій, відсутність поштової адреси, комунальні платежі за комерційними цінами та навіть в ситуації, коли будинок так і не отримує офіційного статусу.
  3. Дізнайтеся у якому стані будівництво, як швидко воно просувалося за останній час.  Більшість забудовників викладають фото будівництва у соцмережах та на сторінці житлового комплексу на ЛУН. Тож можна одразу оцінити, чи робота реально двигається, чи близька до заморозки.
  4. Дізнайтеся плани забудовника. Зробити це можна вже на зустрічі у офісі продажу, або ж прочитавши інтерв’ю керівників та записи у соцмережах компанії. Забудовники, які відкрито розказують про свої плани та наявні труднощі – викликають більше довіри, ніж “мовчуни”.
  5. Поцікавтеся наявністю знижок. Падіння гривні викликало підвищення вартості забудови. Однак, у зв’язку зі зниженим попитом на квартири – багато забудовників притримують ціну чи готові надати реальним інвесторам суттєві знижки. Звичайно ж, тільки тим, хто про них попросить.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button