Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 29 днів. За цей час ми опублікували 24291 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зображення: facebook.com/energoatom.ua

Працівники Запорізької атомної електростанції розповіли The Wall Street Journal про тортури, яким їх піддавали російські військові, повідомляє Громадське.

Так, окупанти влаштували поблизу станції «ями» — так називають імпровізовані підземні камери, наприклад, у каналізаційних колодязях чи погребах, де утримуються заручники. Свідчення про такі місця на окупованих територіях правозахисники збирали від свідків від 2014 року.

Знущання росіяни почали з нижчого технічного та ремонтного персоналу й поступово дійшли до вищого керівництва. Гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова затримали наприкінці вересня і звільнили у жовтні за сприяння ООН і президента Франції. Як він розповів виданню, незаконними затриманнями керував підрозділ ФСБ.

Свідчення про тортури

Людей били прикладами рушниць та кийками, стріляли у ноги та лікті, позбавляли їжі, катували електричним струмом.

Один із ремонтників провів у «ямі» понад 70 днів. Він описав це як підземне приміщення без вікон, з єдиним входом. У «ямі» були лише ящики й дошки, на яких можна було спати. Там тхнуло фекаліями та хлорним антисептиком.

За його словами, охоронці погрожували зґвалтувати його дружину, потім роздягнули й погрожували зґвалтувати його самого. Чоловік каже, що його обличчя було надто понівечене для запису пропагандистського відео. Охорона взяла хабар за його визволення, але він не зміг виїхати з Енергодара.

Зображення: facebook.com/energoatom.ua

Володимир, чия компанія встановлювала на ЗАЕС відеонагляд, 53 дні провів «на ямі». Його приводили привели на допит до офіцера ФСБ на прізвисько Ловець. Той спочатку бив Володимира пістолетом та вимагав назвати імена інформаторів української розвідки. Згодом зайшли інші співробітники ФСБ, облили чоловіка водою, прикріпили електродроти, вирвали ніготь на руці.

Ще один із працівників реакторного відділення блоку №2 розповів, що його били кабелем, катували струмом і тримали в підвалі разом із провідним інженером, що працював на щиті керування.

Інші працівники свідчать, що в «ямі» росіяни побили підводного ремонтника Андрія Гончарука. Той впав у кому й помер.

Скільки працівників лишаються в заручниках?

За словами працівників, більшість затриманих звільняли за кілька тижнів, якщо їхні родини могли дозволити собі дати хабар ФСБ чи записували відеозвернення, яке транслювалося потім російськими телеканалами. Тим, кого звільняли, росіяни наказували регулярно приходити до поліцейського відділку та відмічатись.

За словами гендиректора, катування зазнали сотні працівників ЗАЕС. За даними Енергоатому, окупанти затримали понад 200 співробітників, десятки з яких досі вважаються зниклими безвісти.

Із 11 тисяч працівників на станції залишаються три тисячі. Щодня на роботу виходять 1400 співробітників. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button