Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Естонії знесуть 244 радянських пам’ятники. Станом на кінець листопада 2022 року 56 з них вже демонтували, повідомляє громадська телерадіомовна компанія.

Спеціально створена робоча група розробила мапу з 322 монументами. Із них 244, за висновком експертів, підлягають знесенню або заміні.

До загальної кількості об’єктів входять також 215 військових поховань із пам’ятними скульптурами, 96 меморіалів, п’ять пам’ятних дошок і шість статуй, які не віднесли до жодної категорії. Серед них робоча група оцінила 74 пам’ятники як нейтральні – їх пропонують лишити, попередньо демонтувавши таблички.

163 об’єкти перебували в муніципальній власності, 60 – у державній, 87 – у приватній, п’ять – у змішаній власності, один – у спільній державній і муніципальній власності, а кому належать шість інших – все ще уточнюють.

10 листопада уряд Естонії схвалив законопроєкт про ліквідацію радянських пам’ятників протягом трьох місяців. Згідно з документом, місцеві самоврядування і власники пам’яток або будівель із невідповідною символікою мають три місяці на демонтаж.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button