Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Укренерго

На Луганщині російськими обстрілами зруйновано підстанцію «Кремінська», збудовану 2020 року.

«Такого потужного об’єкту з найновітнішим обладнанням в Європі більше немає», — запевняв під час її запуску голова Укренерго Володимир Кудрицький.

Зокрема, там було встановлено сучасний комплектний розподільчий пристрій з елегазовою ізоляцією, який не потребує ремонту протягом 25 років і значно дешевший в експлуатації. 

Фото: Луганська ОДА

Підстанцію потужністю 500 кВ збудували через проблеми з енергопостачанням у регіоні, що почалися після вторгнення росіян на схід України в 2014 році. Через перекриття постачання вугілля Луганська ТЕС працювала на значно дорожчому газі. На тлі цього через бойові дії ще й пошкоджувалися мережі, які з’єднували регіон з українською енергосистемою.

Крім того, підстанція «Кремінська» та нові магістральні лінії, що сполучали її з підстанціями «Ювілейна» і «Донбаська-Донська», розглядалася як важлива частина проєкту з від’єднання від енергосистеми РФ. Будівництво коштувало 1,3 мільярда гривень.

Підстанція опинилася під окупацією внаслідок повномасштабного вторгнення. Нещодавно територію звільнили й інспекторам вдалося оцінити масштаб руйнувань і збитків — попередньо, це 1,5 мільярда гривень.

Кудрицький опублікував відео того, як «Кремінська» виглядала у 2020 році та після вторгнення росіян.

«Я не уявляю, що відчувають мої колеги, коли дивляться це відео. Це як дивитися на свій рідний дім, який ти сам довго будував, облаштовував, а потім він згорів у тебе на очах», — коментує він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button