Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: photo nic / Unsplash

Цієї зими Франція може вдатися до відключень електроенергії, заявив голова національного енергетичного регулятора RTE Ксав’є Пєхачик.

Водночас уряд розіслав місцевим адміністраціям вказівки щодо економії електрики та, зокрема, наявності робочих генераторів. У документах ішлося про те, що відключення торкатимуться не більш як чотирьох мільйонів споживачів одночасно, триватимуть не довше як дві години й про них буде завчасно попереджено. Лікарні продовжать працювати, а от школи будуть зачиненими у дні відключень.

Після заяви Пєхачика, яка пролунала першого грудня, французькі медіа почали публікувати поради, як виживати під час блекаутів, — закупити свічки, тримати мобільні телефони зарядженими та намагатися щорідше відчиняти дверцята холодильників тощо. 

Президент Еманюель Макрон закликав французів не панікувати: «Для уряду це нормально готуватися до екстремальних випадків, які означатимуть відключення електроенергії на кілька годин на день, якщо у нас буде дефіцит енергії».

В чому проблема?

Понад 70% потреб Франції в електриці забезпечують 19 атомних станцій — за цим показником країна посідає одне з перших місць у світі. Зараз відбувається безпрецедентна кількість збоїв у роботі ядерних реакторів, що призвело до падіння виробництва атомної енергії до 30-річного мінімуму. І це на тлі зупинки постачання російського газу.

Станом на перше грудня французькі АЕС виробляли 35 гігават із загальної потужності 61 гігават. 

Мобільний застосунок

У Франції є мобільний застосунок Ecowatt, який дозволяє споживачам спостерігати за ситуацією в енергетиці в реальному часі. Це щось накшталт сервісів прогнозу погоди, тільки для електрики.

У разі критичної ситуації застосунок надсилає сповіщення та пропонує громадянам добровільно обмежити споживання та допомогти запобігти примусовим відключенням. Зокрема, пропонується зменшити обігрів приміщення, вимкнути зайве освітлення, змінити графік користування пралками й машинами для миття посуду тощо.

Зараз застосунок встановили 300 тисяч користувачів, а на смс-сповіщення підписані 470 тисяч людей. На думку Пєхачика, цього замало.

За матеріалами: France24, Reuters

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button