Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Василь Салига / Шпальта

У Чернівцях майстри заснували волонтерський проєкт «Опора», який виготовляє розкладні ліжка для військових на фронті, повідомляє Шпальта.

Після початку війни працівники їздили на схід та на власні очі побачили умови, в яких живуть військові. «Ночували в кращому випадку на палетах чи карематах, а в гіршому – накидували якийсь картон. Тому в нас виникла ідея зробити розкладайки», — розповідає ініціатор проєкту Михайло Назаревич.

За зразок вирішили взяти натівські ліжка та адаптувати під місцеві умови виробництва, враховуючи те, що багато заводів не працює. Розробкою займалися понад три місяці.

Замість алюмінієвих конструкцій використовують дерево та металеві елементи. Всі матеріали закуповують у Чернівецькій области.

«Ще на початку ми хотіли зробити кращі ліжка, ніж натівські. Наприклад, використали подвійну тканину. Вона стала витривалішою, бо ми робимо рукав і прострочуємо його, — зазначає Назаревич. — Єдиний недолік — наші ліжка важчі».

Вартість ліжка — від 2500 гривень. За словами Михайла, схожі розкладайки в Словаччині чи Польщі коштували приблизно 100 євро, однак їхня якість була посередньою. 

Постійно над проєктом працюють троє людей, решта — частково зайняті, шиють на замовлення чи заготовляють дерев’яні бруски.

Запитів часом надходить більше, ніж встигають виготовити. Це пов’язано, зокрема, з вимкненнями електроенергії, виробники не встигають підготувати матеріали.

«У нас є генератори, але вони неефективні в таких умовах. Щоб запустити свердлильний верстат, потрібен промисловий генератор. Для збірки ми використовуємо акумуляторну техніку. Тобто, це можна робити й без світла, з ліхтариком. Але для виробництва та штампу металевих заготовок потрібне енергозатратне обладнання», — зауважує Назаревич.

Підтримати проєкт можна закинувши гроші на банку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button