Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

У Нідерландах важко з першої спроби отримати водійські права, йдеться в матеріалі Streets blog. Експерти вважають, що це одна з причин безпечності місцевих доріг, а смертність на них одна з найнижчих в світі.

Країна відома своєю безпечною вуличною інфраструктурою, орієнтованою на пішоходів та велосипедистів. Рівень смертності внаслідок ДТП становить приблизно одну третину від американської статистики. 80% дорослих нідерландців зрештою отримують водійські права (для порівняння: в США на права здають 89% людей). Згідно з даними місцевих автошкіл, близько 48% учасників іспитів не можуть скласти письмовий або дорожній екзамен протягом року.

У дослідницькому Інституті безпеки дорожнього руху зазначають, що в Нідерландах без уроків водіння практично неможливо скласти іспит. І навіть маючи в середньому 42 години тренувань за кермом і навчальні сесії вартістю тисячі євро, багатьом все ще важко досягти успіху.

Теоретичний іспит складається з 65 запитань, у той час як в деяких американських штатах з високою смертністю на дорогах всього 20-25.

Тест починається з розділу «розпізнавання небезпеки», під час якого є лише вісім секунд, щоб оцінити фотографію складного дорожнього середовища та вказати свої дії.

Майже кожне зображення має безліч деталей, які легко пропустити, але критично важливих, як-от пішохід, що з’являється між двома припаркованими автомобілями, або футбольний м’яч посеред дороги, що свідчить про те, що дитина може вибігти за ним.

Інші 40 питань – звичайні тести з вибором відповідей. Учасників тестування можуть позбавити ліцензії через те, що вони не знають, опалення чи кондиціонування повітря споживає більше пального, або що робити, якщо їхній автомобіль зануриться в озеро.

Водійський іспит можна провалити через надто повільну або надто швидку їзду, недостатню впевненість на дорозі або навпаки – надмірну самовпевненість. Водійські права в країні можна отримати з 16 років, але керувати транспортом без нагляду – з 18. Водії старше 75 років проходять огляд у лікаря та іноді перездають іспит.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button