Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23594 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mihai Lazăr / Unsplash

Парламент Румунії розгляне законопроєкт про заборону руху вантажівок масою понад 7,5 тонн у вихідні дні та свята на всіх дорогах.

Ініціатори обґрунтовують зміни до законодавства трьома причинами: висока смертність на дорогах, черги на кордонах з країнами Шенгенської зони та перешкоди для легкового транспорту у дні, коли румуни масово виїжджають з міст.

Так, згідно зі звітом Європейської ради з безпеки транспорту, 2019 року Румунія була на останньому місці в рейтингу безпеки дорожнього руху з найбільшою кількістю загиблих на мільйон жителів: 96 смертей, що значно вище середньоєвропейського показника у 51 смерть. Високі показники смертності на дорогах зберігалися і в наступні роки. Найбільша кількість серйозних аварій стається саме наприкінці тижня.

Ще одна проблема пов’язана з тим, що Румунія входить до Євросоюзу, але не до Шенгенської зони. При цьому в більшості країн ЄС діють обмеження на рух вантажного транспорту у вихідні дні. У ці ж дні Румунією прямують великі потоки товарів з Туреччини та Східної Європи на захід, і фури застрягають на західному кордоні з Угорщиною, яка входить до Шенгену та обмежує рух вантажівок у вихідні.

Також у вихідні дні й особливо на свята румуни масово виїждають на своїх автівках з міст до сільської місцевості й туристичних місць. Рух легковиків накладається на інтенсивний трафік фур, що має наслідками великі затори, витрати пального, забруднення повітря та аварії з людськими жертвами.

Якщо законопроєкт ухвалять, рух вантажівок буде заборонено не лише в суботу та неділю з 9:00 до 21:00, але й з 15:00 кожної п’ятниці й так само у день перед святами.

Виключення робитимуть для окремих видів перевезень — наприклад, живих тварин, похоронних перевезень, тваринних продуктів, що швидко псуються або зберігаються у холодильниках, поштового та кур’єрського транспорту.

За порушення пропонують накладати штрафи від 406 до 1220 євро.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button