Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Сіетл, листопад. Комунальники змивають стихійну розмітку. Фото: twitter.com/c_chrisafis

У низці міст США діють групи «міських партизанів», які самостійно малюють розмітку пішохідних переходів на перехрестях, повідомляє Bloomberg Citylab.

У Лос-Анджелесі діє група Crosswalk Collective. З лютого цього року активісти намалювали 15-20 «зебр» на перехрестях в різних частинах міста. Фарбу та інші матеріали купують власним коштом, а також збирають донати.

Фото: crosswalksla.org

Комунальні служби вже стерли половину з самовільно намальованих переходів. У квітні активістів спіймали «на гарячому» й оштрафували на 250 доларів. Однак цей випадок привернув увагу громадськості й люди почали не лише перераховувати гроші Crosswalk Collective, але й долучатися до групи.

Фото: crosswalksla.org

Показовими є кейси з малюванням «зебр» у Сіетлі. У листопаді нова розмітка з’явилася на жвавому перехресті. Працівники транспортного департаменту змили її вже за два дні.

Це викликало обурення містян. Річ у тім, що закон штату Вашингтон надає пішоходам пріоритет під час перетину будь-якого перехрестя, навіть якщо там немає відповідної розмітки. Тож самовільно намальована «зебра» лише унаочнювала це право, нагадуючи водіям про необхідність зупинитися.

У департаменті транспорту Сіетла ж наполягали, що «нелегально намальовані переходи дають хибне відчуття безпеки».

Рік тому містяни самовільно нанесли розмітку на перехресті, де місто насправді давно планувало позначити перехід, але справа затягнулася на роки, через пандемію й інші перешкоди. Однак для того, щоб змити «партизанський перехід» комунальники зібралися за пару місяців.

«Це просто обурливо. Як видно, у нас є час і гроші, щоб оперативно ПРИБРАТИ пішохідний перехід, але нам потрібні роки, щоб його намалювати. Не дивно, що містяни беруть справу в свої руки», — прокоментував член міськради Ендрю Льюїс.

Фото: Ben Scott

США — єдина розвинена країна у світі, де смертність на дорогах не падає, а стрімко зростає. Кількість смертей серед пішоходів торік побила сорокарічний рекорд.

Чимало американських міст, включно з Сіетлом, заявили про запровадження принципів Vision Zero. Але на практиці ці заходи не поспішають втілювати. Наприклад, у Сан-Франциско влада нещодавно заявила, що перефарбування бордюрів на автобусних зупинках — щоб обмежити паркування у цій зоні — займе сім років.

Водночас приклад із містечка Нью-Полц, штат Нью-Йорк, демонструє, що комунальним службам зовсім не обов’язково протистояти низовим ініціативам. 

Якось п’ятнадцять років тому Джейсон Горняк, який навчався тоді в місцевому університеті на географа, втомився маневрувати між автівками на небезпечному перехресті на дорозі до кампусу. Вночі він разом зі співучасниками намалював «зебру».

Товариші вважали свій вчинок таким собі жартом, але наступного дня побачили, як перехрестям користуються пішоходи і як автомобілі зупиняються перед «зеброю». На зборі громади один із жителів подякував міським чиновникам за нову розмітку. Місто вирішило зберегти перехід, розмітку перемалювали. «Зебра» на цьому місці залишається по цей день.

Раніше «Хмарочос» писав про групу в Римі, яка нелегально ремонтує міські дороги.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button