Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: D. Umbraso/LRT

У столиці Литви суд дозволив знести Дім Москви — недобудовану споруду, в якій мав би розташуватися російський культурний центр, повідомляє LRT.

Крім того, на державну установу, яка керує Домом Москви, наклали штраф у розмірі 300 євро за кожен день невиконання рішення.

Демонтаж планують завершити до кінця 2023 року.

Фото: Valdas Benkunskas

Дім Москви вирішили збудувати після візиту тодішнього московського мера Юрія Лужкова у 2004 році. Чотири роки потому муніципалітет Вільнюса видав дозвіл на будівництво будівлі на перехресті вулиць Рінктіне та Юозапавічюса.

Однак згодом будівельна інспекція подала до суду через порушення вимог щодо висоти та щільності забудови, вимагаючи визнати рішення міста недійсним.

Перформанс литовської танцівниці на тлі муралу на фасаді Дому Москви. Фото: Šarūnas Černiauskas

Крім того, Департамент держбезпеки дійшов висновку, що, будівництво Дому Москви у Вільнюсі стане інструментом впливу Росії на внутрішню політику Литви.

У липні цього року на фасаді Дому Москви створили мурал з зображенням українки у традиційному строї — моделлю стала медійниця волонтерського центру «Паляниця» Тетяна Дроботя.

Фото: Šarūnas Černiauskas

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button