Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Україна увійшла у найскладнішу зиму за всю історію незалежності. На тлі російської військової агресії та атак на інфраструктуру ми переживаємо екстрені відключення електрики та навіть розрив національної електромережі. Поки що тотальної катастрофи не сталося, але місцева влада постійно закликає готуватися до найгірших сценаріїв, при яких зима без електрики та комунальних зручностей стане справжнім випробуванням для мешканців багатоповерхівок.

«Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих», – вважають у «Центрі готовності цивільних», проєкті базової підготовки населення від «Благодійного фонду Сергія Притули». Чим більше буде людей, які зможуть убезпечити себе та своїх близьких, допомогти сусідам та громаді, тим швидше ми переможемо.

Отже, ділимося порадами від фахівців, як підготуватися до холодного терору та гідно пережити зиму при найгірших сценаріях розвитку подій.

Евакуація у село

Одним з можливих способів порятунку з темних та холодних багатоповерхівок є евакуція у сільську хату чи заміський будинок. Адже їх набагато легше зробити енергонезалежними. Але для цього будівлі потрібно перевірити та підготувати заздалегідь.

Якщо ви маєте «стару бабусину хату» та розглядаєте її як прихисток на випадок блекауту, необхідно відвідати її та упевнитись:

  • Скільки часу займає дорога та в якому зараз стані дорожнє покриття.
  • Яка ситуація з дахом, підлогою, вікнами, дверима. Чи не потребують вони екстреного ремонту.
  • Наявність у будинку печі чи каміну та запасу дров (екстрено придбати їх буде дуже проблематично).
  • Доступність колодязю чи скважини та можливість використання цієї води в якості питної. В останні роки наші села зіткнулися з проблемою масового обміління колодязів. Отже досвід використання колодязю кількарічної давнини може не відповідати поточній ситуації.

«Житло, яке ви розглядаєте як резервне, має бути практично підготовлене для автономного зимування», – говорить Андрій Саук, старший експерт офісу підтримки реформ Мінрегіону.

Підготовка квартири у багатоповерхівці

Квартира у багатоквартирному будинку також може стати вашим прихистком у складних умовах знеструмленої зими. Для цього потрібна попередня підготовка та кооперація з сусідами та управляючою компанією (ОСББ, ЖЕК).

Читайте також: Чому цей опалювальний сезон називають найважчим? Які виклики стоять перед українцями

«Основним нашим завданням в таких умовах стає зберегти своє життя та своє житло», – наголошує Вадим Литвин, голова асоціації енергоаудиторів України. Адже режим виживання хоч і потребує нестандартних рішень, але вони мають бути раціональними та безпечними.

У рамках власної квартири потрібно:

  • Визначитися з кімнатою, де буде влаштований «барліг». Перевірити щільність та справність вікон. Якщо є можливість, налаштувати подачу теплоносія саме на цей стояк. У нових будинках для цього застосовуються балансувальні клапани.
  • Придбати окремий теплий спальник для кожного члена родини.
  • Підготувати великий мангал та запас дрів (чи вугілля) для обігріву та готування їжі у дворі. Це краще робити у співпраці з сусідами, які також планують залишатися у будинку.
  • Придбати інвенторний генератор та запас палива до нього. Якщо скинутися і закупити потужний генератор на під’їзд, це дозволить мінімально підтримувати роботу насосів (опалення та водопостачання) та мати можливість точково підключати побутові прилади. Важливо наголосити, що генератор заборонено використовувати в квартирах та закритих приміщеннях (навіть на балконах).
  • Перевірити підвал свого будинку. Він має бути сухим та провітрюваним, з місцями для сидіння та запасом питної води. Якщо там є комунікації та аварійне освітлення – перевірити їх справність.
  • Дізнатися де знаходяться ключі від технічних приміщень (тепловий ввід, бойлерна, електрощитові, укриття тощо).

Також необхідно зберегти системи опалення та водопостачання будинку. Тому, при відсутності електрики, важливо відстежувати температуру у системі (встановити термометр) та при досягненні позначки нижче 3-5С, зливати воду з каналізаційних та водопровідних труб (потрібна технічна схема зливання та заповнення систем). Адже якщо вода в трубах замерзне – система вийде з ладу надовго. При цьому важливо зробити запас води для власного споживання.

Безпека у багатоквартирному будинку

Зараз, при використанні саморобних або ненадійних приладів обігріву, приготування їжі, підзарядки, існує підвищена небезпека різноманітних надзвичайних ситуацій. Про це свідчать майже щоденні випадки з вибухами газових балонів, короткими замиканнями, пожежами тощо. Для мешканців багатоповерхівок це додатковий ризик. Навіть, якщо ви будете обережними та свідомими, необачними можуть виявитися ваші сусіди.

Тому, щоб зберегти власне життя та майно, необхідно:

  • Перевірити протипожежну безпеку будинку (це робить керуюча компанія разом з підрозділом ДСНС). Готовність передбачає справність вентканалів, вільні шляхи евакуації (загальні коридори, протипожежні сходи та балкони), наявність аварійного освітлення.
  • Придбати власний вогнегасник для приміщень та навчитися їм користуватися. Адже в ситуації займання часу, щоб розібратися, у вас не буде.
  • Перевірити справність електромережі (відповідність провідників навантаженню, збалансованість, скрутки, наявність самовільних підключень).
  • Впевнитися у наявності, справності та відповідності проєктним параметрам запобіжників на квартири, під’їзди, будинок.
  • Встановити реле контролю напруги, щоб запобігти різким перепадам, які можуть вивести з ладу побутову техніку та запобігти короткому замиканню.
  • Придбати датчик чадного газу на батарейках. Він має працювати незалежно від наявності електрики, адже наявність чадного газу в приміщенні не відчувається, а його наслідки фатальні.

Вадим Литвин також застерігає, що важливо не створювати пікових навантажень в момент включення струму. Адже практика показує, що як тільки подають світло, українці починають активно вмикати усі електроприбори, що визиває різкий стрибок у мережі. Він радить з міркувань раціонального використання та розподілення страму, вмикати прилади та гаджети в розетку мінімум через 15-20 хвилин після відновлення електропостачання.


Цей матеріал створено Хмарочосом за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button