Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Хмарочос

Згідно з опитуванням, проведеним українською комунікаційною агенцією Postmen, третина українців не збирається відзначати новорічні та різдвяні свята цього року. Водночас, 94 відсотків тих, хто святкуватиме, буде робити це вдома.

Попри війну та складнощі з електроенергією, муніципалітети встановлюють новорічні ялинки та святкові локації, що викликає запальні дискусії між містянами. Наприклад, у Києві на встановленні ялинки наполягав сам мер Віталій Кличко. Водночас, кияни підписали петицію проти цьогорічної головної ялинки на Софійській площі, однак міський голова її відхилив. Кличко вважає, що ухвалив правильне рішення та назвав святкове дерево «ялинкою незламності».

«Хмарочос» вирішив запитати депутаток, військовослужбовців та волонтерок про те, що вони думають про доречність святкування цього зимового сезону, використання піротехніки та масові заходи в містах.

Депутатка Київради,
учасниця волонтерського руху «Солом’янські котики»
Ксенія Семенова

Рішення про те, яке буде святкування, приймала Рада оборони Києва – її очолює Кличко. Питання було дискусійне, бо було дві петиції: не ставити взагалі і ставити. Аргументи перших, що ці кошти краще витратити на щось інше, а інші – що в людей має бути свято для емоційного підживлення, щось позитивне.

Я вважаю, що треба відсвяткувати, але скромно. Мені не подобаються маніпуляції про те, що в дітей має бути свято, тому що свято дітей не залежить від того, чи є на Софійській площі велетенська ялинка розміром з церкву. Свято для дітей – це ялинка вдома і атмосфера саме вдома. Ці свята можна використати для фандрайзингу для ЗСУ, адже люди зазвичай налаштовані і схильні витрачати великі кошти на Новий рік, тож можна цим скористатися, запустивши збір.

Засновниця волонтерського руху
«Ватра» Анастасія Рокитна

Я зараз більшість часу проводжу на Донбасі, і навіть тут створюють святкову атмосферу. Хлопці розповідали, як до них приїжджав умовний Святий Миколай і роздавав подарунки. Тому настрій свята тут є і не вважаю проблемою, що він може бути і в мирних містах.

Населення України зараз морально виснажене. Потрібні моменти, які б додавали якогось світла, радості. Тому я добре ставлюсь до доречного святкового настрою. Тим більше зараз саме бійців називають цими Святими Миколаями і я думаю, що військовим це приємно. Ми віримо в наших бійців, і підтримуємо їх.

Однак, «гучні» святкування та феєрверки недоречні для всієї України. Це негативно впливатиме на психологічний стан людей, а особливо військових, цивільне населення, яке пережило окупацію або стало свідком або жертвою вибухів.

Артем Зінченко, засновник
благодійної організації
«Солом’янська платформа»

Багато людей втратили своїх близьких, залишилися без домівок або виїхали з окупованих міст, а деякі населенні пункти росіяни перетворили на руїни. У той же час військові та мирне населення продовжують гинути від рук терористів. Тому масові святкування точно недоречні.

Водночас, якщо говорити про дітей, то для них є багато новорічно-святкових заходів та є ялинка вдома. Ялинка та ярмарки у центрі не потрібні аби подарувати їм свято. Також я знаю місцевих дітей та дітей-переселенців, які добре розуміють що відбувається в країні, вони також згодні із моєю позицією.

Зазвичай під головною ялинкою просто їдять та п’ють. Я вважаю, що можна цього не робити під час війни, це не першочергова потреба. Можна ці гроші донатити волонтерам та забезпечити теплим одягом військових, завдяки яким ми маємо можливість святкувати Новий рік.

Військовослужбовець 25-тої
окремої повітрянодесантної бригади
Кирило Тітаєв

На передових позиціях немає святкового настрою. Не думаю, що щось зміниться і для тих, хто зараз безпосередньо в окопах. Бійців там не хвилює Євробачення, футбол чи щось ще. Їм хочеться теплої їжі, безпеки, просто вижити.

Мене хвилює питання безпеки при святкуваннях у містах, зокрема, як все організувати без великого скупчення людей. Було б доречно запустити флешмоб, не виходячи з дому та залишатися в безпеці. Наприклад, опівночі вимкнути світло і запалити ліхтар, подивитись в небо і подумати про тих, хто зараз в мерзлій землі так само дивиться на це небо.

Люди в тилу мають відволікатися і максимально при можливості зберігати своє психічне здоров’я та дбати про дітей. Впевнений, що моїм побратимам, у яких є діти, буде приємно, що вони можуть отримати подарунки та атмосферу свята.

Різко негативно ставлюсь до використання піротехніки. Не розумію, як цим можна взагалі користуватись після 2014 року. Це велика проблема для нас. Байдужість. Відсутність справедливого законодавчого регулювання.

Військовослужбовець Національної гвардії,
який побажав не називати своє ім’я

Масові заходи бажано цього року не проводити, адже це скупчення людей, всі наражаються на небезпеку. Водночас, новорічні ялинки та святкування стимулюватимуть позитивні емоції у людей, які їм нині необхідні, а особливо це важливо для дітей.

Для багатьох військових війна вже йде дев’ятий рік. Раніше хлопці на передових позиціях робили свій Новий рік, прикрашали бліндажі, накривали новорічний стіл, дивилися привітання президента України.

Даремно цивільні вважають, що якщо війна, то потрібно практично скасувати всі урочисті заходи. Ми протистоїмо противнику, щоб наш народ України міг впевнено почуватися за нашими спинами. Так це складно, та ми віддаємо свої життя, здоров’я, майбутнє, але такий наш шлях.

З приводу піротехніки категорично проти її використання. Багато людей цивільних та військових зараз мають посттравматичний синдром.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button