Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

У РФ вже передали в сім’ї 400 примусово депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо, розповіла правозахисниця та юристка Катерина Рашевська в інтерв’ю hromadske.

За її словами, через у відкритому доступі документів про всиновлення українських дітей росіянами немає. Проте є практика верховного суду РФ, яка стосується статті про передання на всиновлення. Зокрема, в більшості випадків батьки змінювали не лише ім’я дитини, а й іншу персональну інформацію.

Правозахисниця розповіла, що, згідно з відкритими джерелами, РФ депортувала українських дітей щонайменше до 57 своїх регіонів, зокрема на Сахалін та до Дагестану.

Офіційно міністерство оборони РФ повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. У Держдепі США говорили про 260 тисяч. Українська влада поки ідентифікувала понад 13 тисяч таких дітей. А повернути додому вдалося 125 дітей, яких шукали родичі.

Лише частина з цих дітей – сироти або позбавлені батьківського піклування. Значна частина була переміщена під виглядом евакуації з офіційними представниками. Водночас 2100 таких дітей до моменту повномасштабного вторгнення перебували в закладах цілодобового проживання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button