Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Vojtech Okenka / Pexels

Повномасштабне російське вторгнення спричинило найбільшу кризу на ринку праці України. До війни роботодавці розміщували на порталі Work.ua щомісяця понад 100 тисяч вакансій. У березні кількість пропозицій роботи впала в 15 разів. У 2023 рік ринок праці увійшов, відновившись на половину від довоєнного рівня, повідомляє Forbes.

Шукачі роботи

Цьогоріч 30% українців втратили роботу. Попит на роботу зріс упʼятеро. У березні на одну вакансію претендувало понад 100 шукачів. Та на кінець року конкуренція серед шукачів значно знизилася. 

У грудні на ринку праці зʼявилося на 35% менше нових кандидатів, ніж торік. На тлі міграції українців за кордон, вступу до лав ЗСУ, перебоїв з електроенергією скоротилася кількість людей працездатного віку.

Кількість вакансій

У грудні налічувалося понад 53 тисячі вакансій. Сезонне зниження кількості вакансій порівняно з листопадом становило -3%, в той час як у грудні 2021-го було -4%.

Ринок праці майже повністю українізувався. Наприкінці року роботодавці розмістили 89% вакансій українською мовою і лише 8% російською. Вісім років тому ситуація була майже протилежною: 16% вакансій українською і 80% російською.

Найкращу динаміку відновлення порівняно з листопадом показали прифронтові регіони: Херсонська область — 66%, Миколаївська — 34%, Донецька — 30%. Після звільнення Херсона кількість вакансій в області зросла вчетверо.

Лідером за кількістю пропозицій роботи є Київська область — 15,6 тисячі вакансій. Далі йде Львівщина — майже 6 тисяч, — тут ринок відновився на 90%. На Івано-Франківщині пропозицій роботи вже більше, ніж було рік тому.

Зарплати і затребувані спеціальності

Пʼятірка найзатребуваніших спеціалістів, для яких завжди є робота, протягом року незмінна:

  • продавець-консультант — 4273 вакансії з середньою зарплатою 12 тисяч гривень;
  • менеджер з продажу — 3725 вакансій, середня зарплата 20 тисяч гривень;
  • бухгалтер — 2042 вакансії, 15 тисяч гривень;
  • водій — 1859 вакансій, 22 тисячі гривень;
  • кухар — 1596 вакансій, 14 тисячі гривень.

Середня зарплата по Україні весь рік трималася на рівні 15 тисяч гривень. Найбільшу зарплату пропонували в Київській області — 17,5 тисячі гривень та дистанційно — 22,5 тисячі гривень. Найменшу зарплату пропонують прибиральникам — 8 тисяч гривень.

Поза сферою ІТ найбільші зарплати пропонували за такими посадами:

  • водій-міжнародник — 40 тисяч гривень;
  • автомаляр — 35 тисяч гривень;
  • ріелтер — 30 тисяч гривень;
  • дизеліст — 29 тисяч гривень. Зростання зарплат для цієї професії повʼязане зі збільшенням використання і необхідності обслуговування генераторів.

У 2023 році роботодавці закладають підвищення зарплат від 8% до 30% залежно від сфери бізнесу. Зростання зарплат залежатиме від воєнної та економічної ситуації в країні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button