Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23583 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Kevin Bückert/unsplash

Українським біженцям у Польщі з першого березня змінюють правила перебування та отримання допомоги. Також у Чехії планують змінити умови для українців, зокрема, безкоштовне проживання у готелях, гуртожитках та пансіонатах пропонують обмежити п’ятьма місяцями.

Тепер статус тимчасового захисту у Польщі – PESEL UKR – українські біженці отримуватимуть обов’язково. На реєстрацію буде відводитися 30 днів замість 90.

Статус PESEL UKR автоматично скасовуватимуть при виїзді з Польщі на термін понад 30 днів. Відповідно, втрачатимуться і всі пільги. Номер PESEL UKR можна буде відновити, якщо українець знову шукатиме прихистку від війни в Польщі.

Крім того, із першого березня біженці зможуть проживати у таборах, гуртожитках, пансіонатах і подібних закладах розміщення безкоштовно перші 120 днів з дати прибуття. Тепер треба буде платити за себе після чотирьох місяців проживання у колективному житлі: із березня – 50% вартості (не більше 40 злотих на добу); із травня – 75% вартості за умови проживання понад 180 днів (не більше 60 злотих на добу). Від оплати звільнять осіб із інвалідністю, пенсіонерів і тих, хто потребує допомоги сторонньої особи, вагітних, осіб, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох і більше дітей.

Українські біженці зможуть оформити електронну посвідку на проживання у застосунку Diia.pl (mObywatel — для українців), що дозволить багаторазово перетинати кордон Польщі із закордонним паспортом без потреби оформлювати візу. А з першого квітня біженці зможуть подавати документи на отримання посвідки на тимчасове проживання – карти побиту.

У Чехії хочуть змінити умови проживання для українців

У Чехії готують чергові поправки до закону про прийом українців Lex Ukrajina, зокрема, пропонують запровадити зміни щодо термінів проживання із квітня 2023 року.

Українці, які отримали тимчасовий захист в країні, зможуть безкоштовно жити у екстреному житлі для біженців – максимум 150 днів. Якщо біженець відмовиться від запропонованого житла або залишить його більше ніж на п’ять днів, це вважатиметься вичерпанням максимального терміну перебування.

У такий спосіб планують звільнити місця для інших малозабезпечених людей і мотивувати біженців працювати. Держава оплачуватиме проживання для батьків з дітьми до чотирьох років, людей старше 65 років та людей з інвалідністю.

Крім того, урядовці пропонують новий вид допомоги при самостійному проживанні в квартирі. Надбавку платитимуть не лише приватним орендодавцям, але й компаніям чи організаціям.

Читайте також: В Єврокомісії вважають, що українські біженці поїдуть додому не одразу

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button