Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Soumya Shrestha / Unsplash

13 січня законопроєкт 8155, який зобов’язує пішоходів носити світлоповертальні елементи в темну пору доби, спрямовано на розгляд Комітету Верховної Ради з питань транспорту.

Ще в 2020 році набули чинності зміни до Правил дорожнього руху про використання світловідбивних елементів пішоходами. Проте автори нового проєкту вважають, що цього недодстатньо, адже наразі жодний чинний закон не зобов’язує це робити.

Тож пропонують внести зміни до статті 17 закону про дорожній рух і таки зобов’язати пішоходів надівати світловідбивні стрічки, наклейки, жилет чи інший одяг у темну пору доби.

Питання спливло на тлі російських обстрілів енергоінфраструктури України, через що дороги почали гірше освітлюватися.

Законопроєкт критикує низка громадських активістів і урбаністів. Зокрема, проти висловився депутат Олександр Горенюк, який сам входить до Комітету Верховної Ради з питань транспорту.

На його думку, ініціатива закріплює автомобілецентризм, а крім того, такої норми немає в законодавстві жодної розвиненої країни.

«Законопроект фіксує саме обов‘язок. В темну пору доби без світлоповертальної стрічки чи жилетки ви автоматично стаєте порушником. Навіть просто стоячи на тротуарі біля кав’ярні, — додає Горенюк. — Пропозиція цементує обов’язок носити світлоповертальні елементи не на час дії воєнного стану, а назавжди».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button