Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов

Мер Києва Віталій Кличко відхилив петицію проти забудови системи стародавніх печер на Воздвиженці. Про це повідомив експерт Центру розвитку міст Дмитро Перов, який нещодавно виявив археологічну знахідку.

За його словами, Кличко підтвердив, що це археологічна зона, але, водночас, заявив, що там є власник. Переглянути повний текст відповіді можна за посиланням.

Як знайшли Вознесенські печери?

Печеру виявив Дмитро Перов. Його увагу привернула адреса забудови на Вознесенському узвозі, 25. До 1980-х років тут була фамільна садиба, де жила його прапрабабуся. Вона розповідала про якусь давню печеру. У жовтні Перов із друзями вирішили пошукати печеру з дитячих розповідей і таки виявили лаз, прихований за стіною. Після цього почали шукати професійних археологів. Перші розвідки печер, які Перов називає Вознесенськими, провели разом з Інститутом археології.

Йдеться про цілий печерний комплекс — чотири окремі печери. На сьогодні з них досліджені лише дві: в одну можна потрапити, пролізти, а друга — дуже суттєво замулена, засипана, тож там треба додатково розчищати проходи для того, щоб можна було повністю її дослідити. Зараз можна пройти і подивитися десь 38-39 метрів території. Також в цій печері є підземна кімната та збереглися різні написи — печерні ієрогліфи.

Фото: Дмитро Перов

Раніше Міністерство культури закликало Київраду не допустити забудови стародавніх печер. Вони вважають, що печера має бути взята на облік, досліджена та збережена. Зведення багатоповерхівки майже неминуче зруйнує її.

Забудова археологічної знахідки

Від 2019 року Київрада чотири рази намагалася проголосувати за передачу забудовнику ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Днями листопада ділянку мали вчергове винести на голосування, але питання відтермінували.

Землю планують передати компанії «Кепітал ріел естейт» в оренду на 10 років нібито для використання розташованої на цьому місці будівлі. Насправді ж жодної будівлі тут немає ще з 1980 років. Власник компанії — Олександр Махньов, який два роки тому балотувався до Київради від партії ОПЗЖ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button