Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Portuguese Gravity / Unsplash

Різниця між доходами громадян різних країн Європи є дуже значною. На створеній аналітиками Євростату карті рівень доходів вимірюється у стандартах купівельної спроможності (СКС).

«Те, як розподіляється дохід у суспільстві, визначає рівень доступу індивідів до товарів і сервісів, що виробляються національною економікою. Дуже важливим мірилом розподілу доходів є медіанний чистий дохід, виражений у стандарті купівельної спроможності на душу населення», — пояснюють аналітики. 

  • медіана — середнє значення, що відокремлює більшу половину і меншу половину вибірки. При вимірюванні доходу краще відображає реальний стан справ, ніж просте середнє арифметичне значення;
  • купівельна спроможність, тобто кількість товарів і послуг, що можуть бути придбані за одиницю грошей, краще дозволяє порівняти заможність населення різних країн, ніж порівняння зарплат у абсолютних величинах. 

Станом на 2021 рік на теренах ЄС найменший дохід мали жителі Румунії (8 703 СКС), Болгарії (9 375) та Угорщини (9 982). Серед країн, що не входять у Євросоюз, найменший дохід — у жителів Албанії (4 385), Північної Македонії (5 988), Сербії (6 602), Туреччини (6 620), Чорногорії (6 861).

Середнє значення по Євросоюзу — 18 019 СКС.

Найвищий дохід — у жителів Люксембурга (32 132), Нідерландів (24 560), Австрії (24 450) та Німеччини (23 401). Серед країн, що не входять у ЄС, — Норвегія (27 893) та Швейцарія (26 163).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button