Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізації надані «Едельбург архітект»

На Хрещатику, 23-б, навпроти будівлі КМДА, у жовтні минулого року почалася реконструкція закинутої споруди, яка раніше була рестораном «Гімалаї». Згідно з новим проєктом, будівля матиме два поверхи та не перевищуватиме дозволені вісім метрів. Головний архітектор Олександр Кумейко, котрий займався розробкою проєкту, розповів «Хмарочосу» про деталі будівництва.

Архітектори відкоригували вже наявний проєкт реконструкції будівлі на Хрещатику 23б, який був розроблений в 2014-2016 роках. Кумейко зазначив, що будівля буде двоповерховою і не поверхом більше.

Згідно з проєктом, на першому поверсі будуть торгівельні приміщення, а на другому – заклад громадського харчування.

Ця ділянка має скандальну історію, адже згідно з попередніми проєктами поверховість нової будівлі сягала шести поверхів. «Хмарочос» писав про це розгорнутий матеріал кілька років тому. За словами архітектора, станом на сьогодні ця інформація вже не відповідає дійсності: «У нас є обмеження від Мінкульта – висота не більше восьми метрів. Ми це відобразили в проєкті». Розроблений проєкт реконструкції пройшов погодження і в департаменті охорони культурної спадщини, і на містобудівній раді департаменту архітектури і містобудування, заявив Кумейко.

Департамент благоустрою КМДА показав «Хмарочосу» перелік документів, які надав забудовник. Серед них: дозвіл ДАБІ від 2020 року (а також повідомлення від ДАБІ про зміну даних), свідоцтво про право власності, довідку-погодження від Інституту археології НАН, протокол архітектурно-містобудівної ради, експертний звіт тощо.

Є багато суперечок з приводу зовнішнього вигляду будівлі, зокрема щодо її доречності в ансамбль вулиці Хрещатик. Архітектор розповів, що в історичній забудові є два основні методи роботи: підтримання наявної історичної архітектури та метод контрасту. «Наша будівля має два поверхи, навколишні споруди мають більшу поверховість і через абсолютно різну масштабність, ми вирішили працювати на контрасті. В історичній забудові нейтральним рішенням щодо фасадів є використання великої кількості скла, що підтверджує європейська практика. Це рішення дозволяє максимально нейтралізувати будь-який вплив на історичну забудову. Тому було прийнято рішення зробити лаконічну форму без використання псевдоісторичних мотивів. Вона дозволяє мати свою виразність, не порушуючи історичну забудову», – пояснив вибір архітектурного рішення Кумейко.

Раніше місцеві жителі скаржилися на повну відсутність парковки для майбутніх відвідувачів будівлі. З боку Хрещатика сюди не під’їхати, а проїзна дорога між сталінками та «Будинком із зіркою» надто вузька — і вже вщент запаркована. За словами архітектора, проєктом передбачено одне паркомісце для маломобільних груп біля будівлі, інші по вулиці Лютеранська – рішення погоджено з Мінрегіонбудом, запевняє Кумейко.

При реконструкції будівель громадського призначення є вимога щодо озеленення. Компанія співпрацюватиме з професійними озеленювачами щодо облаштування ділянки навколо. Кумейко зазначив, що це питання обговорювали з представниками міської влади. Ділянка біля будівлі належить місту, а отже майбутні плани щодо благоустрою території перед будівлею будуть узгоджувати з Київзеленбудом.

Візуалізація благоустрою ділянки досі в розробці. На рендері зображено один із варіантів, який розглядається.

Один із варіантів благоустрою території
Один із варіантів благоустрою території

Власником старої будівлі та замовником нового будівництва є одна й та сама компанія — ТОВ «Олімп-ЛТД». За даними сайту Youcontrol, її заснували родичі українського політика й бізнесмена Михайла Бродського — його дружина Світлана та син Юрій.

31 березня 2020 року ДАБІ видала дозвіл ТОВ «Олімп- ЛТД» дозвіл на реконструкцію з надбудовою кафе на вулиці Хрещатик, 23-Б у Києві. Тоді йшлося про будівництво чотириповерхової будівлі.

У 1990-х роках там був ресторан «Гімалаї», а в 1970-1980-х популярний на той час заклад «Чай.Кофе».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button