Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Питання повоєнної відбудови українських міст – тема, яка зараз активно постає на порядку денному. Боротьба з ворогом ще триває, але країна має не втратити свій шанс на сучасну, раціональну та людиноцентричну відбудову, яка відповідатиме новим безпековим вимогам та європейським принципам.

З цією метою Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство відновлення) та ГО «Офіс Трансформації», був підписаний дворічний меморандум про співпрацю.

Основні завдання меморандуму – створення умов для сталого розвитку міст, покращення ефективності роботи чиновників за рахунок освітніх програм, співпраці з міжнародними донорськими організаціями та фінансовими інституціями, розвиток агломерацій та побудова публічної системи керування містом, яка контролюється громадою.

Відбудова – це покращення, а не повернення

Одразу після перемоги в Україні стартує масштабне відновлення міст та сіл. Станом на сьогодні, грошова потреба на відновлення вже сягає майже 350 млрд доларів США. Ефективна відбудова таких масштабів неможлива без участі та контролю експертної громадськості. Міста в умовах війни потребують підтримки, не тільки фінансової чи технічної, але й консультативної. Співпраця Міністерства і «Офісу Трансформації» зможе забезпечити їх необхідною інформацією та аналітикою для реформування управління та впровадження змін.

Дуже важливим є принцип, що відбудова має бути використана для покращення міст, а не поверненням до ситуації до 24 лютого.

«Управління та розвиток міста – це не про політику, а про менеджмент та ефективність», – зазначив засновник та лідер «Офісу Трансформації» Максим Бахматов, – «Ми маємо створити команди, які допоможуть у впровадженні нових сучасних концепцій розвитку міст. І це довгострокові проєкти, які не залежать від того, хто знаходиться при владі».

За словами міністра розвитку громад та територій Олександра Кубракова: «Україна зараз на порозі масштабної реформи містобудування. Для того, щоб вона пройшла успішно, Міністерство відновлення залучає експертів та громадськість».

Міста ще до повномасштабного вторгнення мали низку системних проблем, серед яких неефективне управління, корупція в сфері будівництва, відсутність міжнародних стандартів щодо безбар’єрності, недотримання екологічних нормативів та принципів сталого розвитку тощо. Повторення цих проблем потрібно уникнути в процесі відбудови.

І цей процес варто розпочинати вже зараз. Не всі громади наразі готові до таких трансформацій. Але спочатку гроші та підтримку від західних партнерів треба надати тим прогресивним громадам, хто готовий та розуміє необхідність змін. Потім за їх прикладом підтягнуться й інші. Тоді вони матимуть на що спиратися та бачитимуть, до чого прагнути.

Основні принципи відбудови

Сторони визначили основні три принципи, які будуть закладені у процесі відбудови:

  • Створення безбар’єрного середовища;
  • Відповідність об’єктів принципам енергоефективності;
  • Розбудова інфраструктури цивільного захисту.

Максим Бахматов зауважив, що процес відбудови має два основних умовних напрямки: 

  • Hard-відбудова – це безпосередньо будівництво: будівлі, мости, дороги, інфраструктурні об’єкти тощо.
  • Soft-відбудова – це створення можливостей для комфортного проживання: безбар’єрне середовище, зручна та зрозуміла система громадського транспорту, раціональне планування житлових кварталів, яке враховує потреби всіх категорій мешканців.

Наприклад Київ, який має другий бюджет в Україні після державного, але абсолютно недоступний для маломобільних груп населення. А внаслідок війни таких людей, на жаль, буде набагато більше.

Лідер «Офісу трансформації» зазначає, що нам потрібно прийняти європейські стандарти і витрачати гроші за пріоритетами людиноцентричності: спочатку критична інфраструктура, потім – житло, транспорт, соціальна сфера, бізнес, благоустрій. Не має бути нормою ситуація, що в Києві 80% трубопроводів, які постачають воду у домівки киян, в аварійному стані, а гроші витрачаються на благоустрій, бо його легше презентувати.

Міста мають бути наповнені життям

Партнерська робота «Офісу Трансформації» та Міністерства відновлення не передбачає витрат державного бюджету та грошей міністерства. Фінансування відбудови буде відбуватися завдяки міжнародній донорській допомозі. Але, на думку пана Бахматова, дуже важливо залучати в цей процес місцеві бізнес-асоціації. «Бізнес повинен мати голос у процесі відновлення», – впевнений він.

За умовами меморандуму, уся звітність про результати діяльності та перебіг роботи буде відкритою для громадян. Підписаний документ розрахований на два роки: січень 2023 – січень 2025 років.

Оксана Коляда, ексміністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України та голова правління БФ «Повернись живим», зауважує, що трансформація громад має обов’язково передбачати реабілітацію та відновлення людського потенціалу. «Ми можемо відбудувати все за участі наших міжнародних партнерів, але воно не буде працювати, якщо там не буде життя». Отже, має бути організована і психологічна допомога, і освітні програми, медична, адміністративна і соціальна підтримка.

Учасники меморандуму зауважили, що з огляду на ситуацію, повоєнні міста/регіони ділитимуться на дві категорії: форпости – мілітарізовані регіони біля російського кордону, які розвиватимуться за принципом оборонних та підтримуючи – міста у відносно безпечних регіонах, які будуть налаштовані на розвиток технологій, бізнесу та наукового потенціалу. Й ці особливості обов’язково потрібно враховувати у процесі відновлення, як з точки зору відбудови, так і з урахуванням можливостей для людей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button