Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Повернення картини Сіньяка Франції у 2021 році. Фото: twitter.com/OmelchenkoVadym

У Франції почався суд над українцем, якого підозрюють в організації викрадення картини Поля Сіньяка з Музею образотворчих мистецтв Нансі, повідомляє The Guardian.

І це далеко не єдине зухвале викрадення предмета мистецтва, до якого виявився причетний 64-річний харківський колекціонер і антиквар Вадим Гужва. Його ім’я спливає у 2006 році, коли українські поліцейські, зупинивши автівку на трасі, випадково виявляють у ній картину Айвазовського «Морський краєвид», викрадену за рік до того з Одеського художнього музею.

Як писали місцеві медіа, Гужва разом зі своєю партнеркою потрапив у приміщення музею, вибивши вікно, сигналізація не спрацювала. Чоловіка обвинувачували в крадіжці й інших творів, але так і не змогли довести. Той стверджував, що його підставили. Шість років чоловік перебував у одеському СІЗО, доки його не випустили під підписку про невиїзд. Після того він виїхав за кордон.

У 2018 році троє чоловіків винесли картину Ренуара «Затока, море, зелені скелі» з аукціонного будинку Dorotheum у Відні. Перед закриттям грабіжники зайшли до приміщення з полотном, просто зняли його зі стіни та пішли геть. 

У тому ж році сталося викрадення картини «Порт Ля Рошель», написаної пуантилістом Полем Сіньяком у 1915 році, яку оцінюють у 1,5 мільйона євро. Троє чоловіків зайшли до музею в Нансі, вирізали канцелярським ножем із рами полотно розміром 46х55 см, згорнули, сховали під дощовик та спокійно вийшли.

«Що нас здивувало, то це, наскільки нехитрою була крадіжка. Це було так просто. Вони були в головних уборах, але не ховали обличчя, увійшли через головний вхід і вийшли через ті самі двері», — зазначив прокурор Нансі Франсуа Перен.

Через рік у Києві поліція здійснювала затримання підозрюваних у вбивстві ювеліра Сергія Кисельова. У будинку одного з них виявили картину Сіньяка. Один із затриманих вказав на Гужву. У цей час Гужва вже сидів в австрійській в’язниці за крадіжку Ренуара, згодом його екстрадували до Франції.

Україна урочисто повернула картину Сіньяка місту Нансі через два роки.

Читайте також: У Мистецькому арсеналі покажуть картину, викрадену нацистами й повернену в Україну

Гужву також підозрюють у причетності до викрадень інших творів у 2017-2018 роках: «Портрету білявки» Ренуара в місті Сан-Жермен-ан-Ле та полотен Ежена Будена й Ежена Гальєн-Лалу з Версалю.

Захисниця Гужви на нинішньому процесі наполягає на його невинуватості: мовляв, з записів камер спостереження неможливо ідентифікувати грабіжників. «Не чіпатимемо російсько-український конфлікт, та (підзахисний) стверджує, що це змова», — додає адвокатка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button