Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Внутрішньо переміщені особи та біженці – одна з реальностей цієї війни. Люди виїжджають з небезпечних регіонів, щоб захистити себе та дітей. Частина з них прямує до української столиці в сподіваннях знайти відносну безпеку, роботу та підтримку. В такій ситуації дуже важливо потрапити у комфортні умови, відчути небайдужість, піклування та бути готовим будувати своє подальше життя.

Саме за цим принципом ГО «Громада. Лабораторія соціальних проєктів» створила у Подільському районі Києва (провулок Балтійський, 5) благодійний хаб та шелтер «Додому». Затишний тимчасовий прихисток на базі колишнього приватного дитячого садка працює з вересня 2022 року і допомогає вимушеним переселенцям, переважно багатодітним сім’ям та родинам з маленькими дітьми з гарячих точок.

Площа приміщення всього 100 кв.м. Тут є дві спальні, вітальня та технічні приміщення. Одночасно шелтер може прийняти дві великі родини. Постояльці залишаються тут, поки не мають можливості винайняти житло, вирішити проблеми з документами, виплатами, роботою.

В кожного своя історія та свій біль

Арина Сатовська, голова ГО «Громада», розповідає, що серед мешканців шелтеру переважно родини з Херсонської та Запорізької областей. У кожної з них своя історія. Таким сім’ям надається тимчасове житло, грошова позика і допомога з узгодженням всіх питань.

«Одна родина з маленькою дитиною потрапила до нас прямо з вокзалу. Вони побачили оголошення на сайті «Прихисток». Волонтери вивезли їх з окупованої Нової Каховки. Це була остання евакуація. Виїжджали під обстрілами, всі свої заощадження віддали сусіду, який мав вивезти їх до траси. Тому на вокзалі опинилися зовсім без коштів та ще без оформленого статусу ВПО.

Ще одна сім’я виїхала з Мелітополя з двома маленькими дітьми. Там жінка вже вдруге тікає з дому через військові дії. В 2014 році вона зовсім юною сама з рюкзаком, без коштів переїхала у Мелітополь з Луганської області. Там вона закінчила навчання, зустріла чоловіка і створила родину. І зараз вдруге, вже з чоловіком і дітьми, вони були змушені тікати до Києва. Спочатку зупинилися у знайомого, але коли невеликі заощадження скінчилися – він дав їм тиждень на виїзд. Чоловіка мали мобілізувати (вже мав підтвердження з військкомату), а жінка з маленькими дітьми не мала змоги швидко вийти на роботу. Вони жили який час в нашому шелтері, щоб не опинитися просто на вулиці.

Зараз в нас живе багатодітна родина з Чернігівської області (Ніжинський район). В їхньому селі був розташований військовий об’єкт, який росіяни обстріляли, внаслідок чого був пошкоджений їхній будинок. Родина малозабезпечена, якийсь час чекали допомоги з ремонтом від місцевої влади. Коли настали холоди, вирішили їхати в Київ, шукати роботу та можливий прихисток. Зараз старша донька і мама є нашими тимчасовими адміністраторами, які допомагають у справах шелтеру, займаються сортуванням та розсилкою вживаних речей».

Як приміщення приватного садку стало тимчасовим прихистком

У липні 2022 року команда ГО «Громада» розпочала адресну допомогу постраждалим та переселенцям на Київщині. Благодійні фонди та небайдужі громадяни передавали необхідні речі. За два місяці через платформу Міністерства соціальної політики “ЄДопомога” таким чином задовольнили потреби понад 150 родин в одязі, посуді, дитячих речах тощо. А за весь час роботи центр надав адресну допомогу майже 500 родинам.

Однак, надходження речей зростало та команда потребувала комфортного центру зберігання та сортування. Тоді партнером виступила фінтех-компанія bill_line, яка надала приміщення дитсадку, який був відкритий за тиждень до війни і зараз не працював. Команда одразу побачила потенціал приміщення. Воно ідеально підходило не тільки як база для речей, а й для тимчасового проживання сімей з маленькими дітьми. Тому в партнерів виникла ідея створити на базі центру невеликий шелтер для найменш забезпечених сімей переселенців. Кімнати «тихої години» переобладнали під спальні місця, розширили кухню, встановили душ та вже з вересня змогли прийняти перші родини ВПО.

Вже за тиждень шелтер «Додому» приймав перших постояльців. «Коли нам подзвонила перша родина, в нас ще не було душу. Але чоловік виявися будівельником і допоміг зі швидким облаштуванням душу, а також утепленням приміщення. Жінки допомагали клеїти шпалери», – розповідає Арина.

Основний принцип – взаємодопомога

Люди, які проживають у центрі, стають по суті його адміністраторами – приймають та сортують речі, допомагають відвідувачам, відправляють адресну допомогу. Ті, хто вже облаштувалися у Києві, допомагають новим переселенцям пройти через знайомі їм проблеми. Наприклад, діляться порадами, як ефективніше оформити документи чи отримати гуманітарну допомогу. Навколо центру сформувалася певна спільнота взаємодопомоги та обміну речами. Також допомогать мешканці багатоквартирного будинку, в якому розташований шелтер.

За період роботи у центрі вже проживало 7 сімей з дітьми. Це чи не єдиний безкоштовний шелтер для ВПО у Києві – інший існує при Центрі взаємодопомоги «Спасемо Україну».

Організатори розповідають, що в середньому родини живуть тут біля місяця, поки вирішують всі свої питання, адаптуються у нових умовах. Деякі з’їжджають вже у орендоване житло, дехто їде за кордон. Заявок на розміщення багато. «Як тільки звільняється кімната – ми даємо інформацію на «Прихисток» і отримуємо багато дзвінків.

Наші основні правила для постояльців – справедливий розподіл обов’язків, взаємодопомога та повага один до одного».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button