Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пам’ятник Сікорському біля аеропорту «Київ», повз який проходить Повітрофлотський проспект. Фото: facebook.com/KyivAirport

Київський краєзнавець Антон Короб зареєстрував петицію з проханням не перейменовувати Повітрофлотський проспект.

Київ наразі веде перед за темпами зміни топонімів. Наприкінці січня Київрада анонсувала перейменування ще 27 об’єктів, серед яких Повітрофлотський проспект і Повітрофлотська вулиця в Солом’янському районі.

Незабаром також з’явилося звернення від кількох діячів, серед яких ексміністр закордонних справ Володимир Огризко, ексректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт і правозахисник Йосип Зісельс, які вимагають перейменувати Повітрофлотський на проспект Європейського Союзу.

«Свою назву він отримав “в ознаменование развития и укрепления Красного воздушного флота”. Правонаступники цього “флота” нині обстрілюють Київ», — аргументують автори листа.

З такою інтерпретацією не згоден Антон Короб. Він наполягає, що в рішенні 1963 року про теперішню назву проспекту немає жодних згадок про якийсь «червоний повітряний флот».

Для пересічних киян, вважає він, ця назва є передусім нагадуванням про розвиток авіаційної науки, авіації та авіабудування у Києві.

Повітрофлотський проспект виступає наріжним елементом «авіаційного» топонімічного комплексу Солом’янки. Так, проспект сполучає аеропорт «Київ» і Музей авіації. До проспекту прилучається селище Авіаторів. Назви низки вулиць обабіч проспекту вшановують авіаконструктора Антонова та Левка Мацієвича, першого авіатора українського походження.

Те саме стосується і Повітрофлотської вулиці в Жулянах, історія яких пов’язана з аеропортом та авіацією, вважає Короб.

За його словами, проти перейменування виступає низка мешканців Солом’янського району, випускників та студентів КПІ та НАУ, шанувальників історії Києва. Петицію наразі підписали понад 530 осіб.

  • Рекомендації щодо перейменування надає експертна комісія, до складу якої входять фахівці Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства Грушевського, Інституту українознавства Крип’якевича, Інституту мовознавства Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури Шевченка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button