Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Zbynek Burival

У неділю, п’ятого лютого, Захід ввів практично повне ембарго на російський нафтовий експорт. Ембарго не зачіпає постачань РФ в треті країни, тому воно не призведе до різкого падіння російського експорту та стрибка цін на нафту, але обмежить ціну російської сировини та надходження в бюджет, пише ВВС Україна.

За оцінками IEA, через ембарго Кремль недорахується близько одного трильйона доларів експортних доходів до 2030 року, а частка країни-агресора на світовому енергетичному ринку скоротиться до 13% з 20%. Втрачені для Кремля ринки займуть США та країни Близького Сходу.

США, Велика Британія та союзники ще минулої весни оголосили про відмову від російської нафти. Водночас країни Євросоюзу лише в травні домовилися ввести ембарго з двома відстрочками, щоб не підірвати економіку. П’ятого грудня ЄС відмовився від закупівель нафти, а з п’ятого лютого перестав купувати нафтопродукти.

З нафтового ембарго зробили виключення для постачань по трубопроводу Дружба – ЄС, заборонив лише морський імпорт. Але головне виключення стосується стелі цін. Вона потрібна для послаблення санкцій, щоб не допустити обвалу російського експорту, сплеску світових цін на нафту та поглиблення інфляції. Стеля ж скасовує це обмеження для сировини і продуктів, які Росія продає в треті країни дешевше за обумовлену ціну.

Захід домовився переглядати стелю раз на два місяці та встановлювати на 5% нижче нинішньої ринкової ціни. Проте США вмовили союзників відкласти це до середини березня, щоб подивитися, чим обернеться нафтопродуктове ембарго.

Гранична ціна на рівні 45 доларів за барель встановлена на нафтопродукти, що торгуються зі знижкою до сирої нафти. До цієї категорії належить, приміром, мазут. Друга гранична ціна – на рівні 100 доларів за барель – стосується нафтопродуктів високої переробки, що торгуються з премією до сирої нафти. До цієї групи належать бензин і дизельне пальне, уточнює DW.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button