Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23635 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

Прибутки з столичного ТРЦ Ocean Plaza впритул до великої війни йшли на фінансування російського воєнно-промислового комплексу. Про це йдеться в розслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor, який моніторить ефективність санкцій.

Через ланцюжок різних компаній прибутки ТРЦ прямували на рахунки близької до Путіна родини Ротенбергів. За ці гроші сімʼя олігарха придбала два патронні заводи в РФ, які на замовлення російського ВПК виготовляли озброєння.  

До 2020 року бенефіціарами ТРЦ Ocean Plaza були спершу сам Аркадій Ротенберг, а потім його діти. Аби приховати свої активи від санкцій, Ротенберги володіли ТРЦ через ланцюг інших компаній: ТОВ «ІС «Либідь», ТОВ «Авангард-Віларті» та два кіпрські офшори.

У 2020-му третину бізнесу викупив український бізнесмен Василь Хмельницький, а більшою часткою заволоділи двоє швейцарців. Однак тіньовим власником все ще до сьогодні залишається Аркадій Ротенберг, на якого Україна повторно наклала персональні санкції у жовтні 2022 року.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza – ТОВ «ІС «Либідь» і «Авангард-Віларті», а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. Справу порушили за статтею – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

За даними слідства, з Ocean Plaza через кіпрські офшори роками виводились мільйони доларів. Йдеться також про ухилення від сплати податків та внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації, отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го включно по лютий 2022-ий на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад мільярд гривень.

Слідство також встановило, що саме за ці українські гроші син Ротенберга у 2017 році придбав 48% акцій «Тульського патронного заводу», а у 2019 році – 50% «Ульянівського патронного заводу». Пізніше заводи отримували привабливі державні контракти на виробництво озброєння.

У серпні минулого року спершу за рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включаючи ТРЦ Ocean Plaza. У вересні Печерський районний суд скасував арешт, спочатку на третину прав бізнесмена Хмельницького, а потім і на все майно. Це дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Щодо Ротенберга, його родини та фірм-власниць «Ocean Plaza» все ще триває слідство.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button