Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Відреставровані дерев’яні двері у будинку на вулиці Гнатюка, 13.

Цьогоріч у Львові продовжили програму з реставрації вікон та брам в історичних будівлях. Німецький фонд скерував на ці роботи 15 тисяч євро. Мешканці будинків, як завжди, оплачують 30% реставрації брам і 40% — вікон. У разі заміни пластикових вікон на дерев’яні витрати між містянами та міськрадою ділять порівну.

«Незважаючи на війну, серед мешканців міста збереглася велика зацікавленість у реставрації цінних елементів їхніх будинків. Саме тому ми знову звернулися до фонду Ебергарда Шьока з проханням допомоги у співфінансуванні цих робіт», — розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року.

За минулий рік за цією програмою відновили 29 брам та 16 вікон в будинках історичного центру Львова. До того ж замінили 12 металопластикових вікон та балконних блоків на дерев’яні. 

Каретна брама на Глібова

Брама на вулиці Глібова. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Ось, наприклад, як відновили дубову браму в будинку на вулиці Глібова, 15, поблизу Калічої гори. Ця кам’яниця була зведена у 1889-1896 роках у стилі французького неоренесансу та належала архітектору Юліану Цибульському. Брами, які служили для заїзду кінного екіпажу у двір будинку, значно важчі та більші за звичайні. 

«Ця дубова брама доволі масивна, раніше через неї у двір заїжджала карета, а у дворику в окремій будівлі розміщувалась стайня. Брама була оздоблена різьбленими елементами, однак частина елементів під час попередніх ремонтів була втрачена», — розповів реставратор Ростислав Малецький.

Брама на вулиці Глібова. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Фахівці зробили понад 200 нових вставок на заміну пошкодженої деревини. Робота тривала близько двох місяців. Коштувало це приблизно 95 тисяч гривень, з яких мешканці будинку оплатили менш як 29 тисяч гривень.

Брама зі слідами від стріл

Брама на вулиці Кольберга. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Ще один приклад реставрації — брама будинку на вулиці Кольберга, 6, що недалеко від Львівської політехніки. 

«Ми знайшли отвори від стріл і навіть сам наконечник, який там застряг. Швидше за все, хтось таким чином наточував майстерність, використовуючи браму як мішень», — розповів майстер-реставратор Богдан Герус.

Брама на вулиці Кольберга, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Металева брама з соняшниками

Брама на вулиці Глибокій. Фото: spadshchyna.lviv.ua

У металевій брамі будинку на вулиці Глибокій, 21 реставратори відновили засклення, яке частково було забите металом, а також виявили, що автентичний колір дверей — зелений, він перегукується з майолікою в декорі сецесійного будинку.

«Металева брама була деформована, оскільки має велику вагу та розміри і не була належно зафіксована на завісах. ЇЇ нижня частина була дуже понищена, двері ледь трималися на одній завісі, автентична фурнітура втрачена, а замість засклення були металеві листи», — розповів майстер-реставратор Ярослав Зубицький.

Брама на вулиці Глибокій, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Брама з мушлями

Брама на вулиці Рутковича. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Дубова брама в будинку на вулиці Рутковича, 1 має різьблену раму, декоровану дерев’яними мушлями. Ці дерев’яні мушлі на обидвох полотнах були пошкоджені, але фахівці їх відновили.

«Це дуже красива брама в стилі французького неоренесансу. Тут було втрачене завершення притульної планки, залишилися отвори від попередніх замків, а нижня частина брами зовсім струхлявіла від замокання та тривалого користування»,— зазначив відповідальний за виконання реставраційних робіт Віталій Марецький.

Брама на вулиці Рутковича, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Сецесійна брама на вулиці Бандери

Брама на вулиці Бандери. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Будинок в стилі сецесії на вулиці Степана Бандери, 4 було збудовано у 1909 році за проєктом львівських архітекторів Владислава Дердацького та Вітольда Мінкевича.

«Стан брами до реставрації був поганий. Частина декоративних елементів була втрачена, дверні полотна, особливо в нижній частині, були в корозії, дверні ручки були втрачені, а засклення змінене в радянський період», — розповідає відповідальний за виконання реставраційних робіт Юрій Миколаїшин.

Брама на вулиці Бандери, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Одна з найвищих брам Львова

Брама на вулиці Кобилянської. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Брама на вулиці Кобилянської, 18 — одна з найвищих у місті, її висота — 4,6 метра. 

До реставрації брама була у незадовільному стані та зафарбована чорною фарбою. Нижня частина зовсім струхлявіла від замокання та тривалого користування. 

Брама на вулиці Кобилянської, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Роботу над брамою фахівці розпочали ще взимку й закінчили наприкінці літа. Вартість реставрації становила 70 тисяч гривень, з яких 21 тисячу оплатили мешканці будинку.

Брама, яку відновлювали за фото з Google Maps

Брама на вулиці Єфремова. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Деревина дубових дверей на вулиці Єфремова, 70 була дуже «покручена», довелося її вирівнювати та замінити десяту частину непридатного матеріалу.

«Довелося виготовити і нові ручки дверей, яких взагалі не було: хтось їх поцупив чи зняв відносно нещодавно, адже автентичні ми знайшли на фото у Google Maps. За цим фото пошуковика виготовили нові»,– розповів реставратор Павло Войтович.

Так само не збереглися автентичні решітки. Реставратори орієнтувалися на сліди, які залишилися на дереві. Брама колись мала фацетоване скло, яке було також втрачене, його повернули.

Брама на вулиці Єфремова, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Брама з зафарбованим різьбленням

Брама на вулиці Карпінського. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Дерев’яне різьблення брами будинку на вулиці Карпінського, 19 було замальовано чорним. Реставратори зняли всі нашарування фарби. Щоб було видно природну структуру дерева, двері не фарбували, — тільки затонували та покрили водостійким лаком.

«Брама була дуже пошкоджена. Основна частина роботи — це розчищення і різьблення втрачених елементів. Ми замінили небагато матеріалів, але ця робота була досить складна і об’ємна», — розповідав відповідальний за реставрацію Ярослав Пащак.

Брама на вулиці Карпінського, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Ця реставрація коштувала 60 тисяч гривень, з яких мешканці оплатили 18 тисяч.

Брама, яку пошкодив домофон

Брама на вулиці Стецька. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Під час відновлення брами на вулиці Стецька, 8 довелося змінити до 15% деревини, що не підлягала реставрації.

«Найбільше шкоди дверям завдав домофон, який дуже пошкодив деревину. Через це довелося двері повністю розбирати і замінити деякі тахлі. Окрім того, за радянських часів чорною фарбою зафарбували решітки. Ми відчистили їх і побачили, що вони латунні», — розповів реставратор Остап Лишак.

Були втрачені автентичні ручки, тож майстрам довелося встановити нові, які відповідали часу створення брами.

Брама на вулиці Стецька, до і після реставрації. Фото: spadshchyna.lviv.ua

Заміна пластикових вікон

Фото: spadshchyna.lviv.ua

Минулого літа у Львові вперше замінили металопластикові вікна на дерев’яні — в будинку на вулиці Вороного, 5. Загалом підрядник виготовив три вікна та два балконні дерев’яні блоки за зразком інших автентичних вікон з цього будинку.

«Через заміну вікон на металопластикові, з різним характером членування, спотворюється вигляд будинку. Крім того, у старих будинках погана система циркуляції повітря, через що приміщення, де встановленні металопластикові вікна, погано вентилюються. Основними наслідками цього є грибок та цвіль на стінах», — зауважує Павло Богайчик, директор ЛКП «Бюро спадщини».

Фото: spadshchyna.lviv.ua

Кілька років тому «Хмарочос» розповідав про інші цікаві проєкти реставрації брам і вікон у Львові.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button