Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Roman Kraft

Комунальне підприємство «Київінформ» замовило друк газет на майже 500 тисяч гривень, які не має права друкувати. Тендер на сайті Рrozorro знайшов киянин Сергій Пасюта.

Згідно з тендерною документацією, КП замовило друк 1000 примірників газети «Хрещатик Київ», (чотири шпальти, один раз на тиждень, 48 тижнів) 500 примірників спеціального випуску газети «Хрещатик Київ» (54 шпальти, чотири рази, за потребою), 20 тисяч примірників спеціального випуску газети «Вечірній Київ» (12 шпальт, один раз на рік).

Законом 2015 року «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» органам місцевої влади заборонено володіти друкованими ЗМІ. Проте київська влада користується лазівкою, що електронні ЗМІ не є формально друкованими, і виходити зі складу їхніх засновників не обов’язково, пояснює Пасюта.

Водночас 31 березня цього року набуває чинності новий закон про медіа. У ньому йдеться, що «суб’єктом у сфері друкованих медіа не може бути особа, до структури власності якої входять державні органи, органи місцевого самоврядування…».

29 листопада 2018 року Київрада прийняла рішення припинити з першого січня 2019 року випуск газет «Газета Київської міської ради “Хрещатик”» та «Вечірній Київ». Водночас Київрада є засновником КП «Київінформ», яке отримало від КМР право на заснування друкованого засобу масової інформації, – газети «Газета Київської міської ради “Хрещатик”».

Останній випуск газети «Хрещатик» як офіційного друкованого органу Київради вийшов 28 грудня 2018 року. Проте за два місяці, 26 лютого 2019 року, засноване Київрадою КП «Центр публічної комунікації та інформації» почало випускати щотижневу міську газету «Хрещатик Київ» – газета копіює логотип старої і має інший номер свідоцтва про реєстрацію.

Це дозволяє КП обходити вимоги щонайменше законів «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та про «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», вважає Пасюта.

«Хмарочос» звернувся із запитом до КМДА з цього питання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button