Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Voice of America

Землетрус у Туреччині та Сирії знищив понад 5000 будівель, а також стародавні історичні пам’ятки. Масштаби катастрофи вражають і однією з причин цього є проблеми з будівельними нормами у Туреччині.

Станом на зараз, кількість жертв в обох країнах офіційно сягає 5260 осіб, понад 20 тисяч травмовані, тисячі позбулися домівок. Загалом від землетрусу в той чи інший спосіб постраждали, за словами президента Ердогана, 13 мільйонів.

https://twitter.com/FatmaDe80674479/status/1622945047640416257

Сейсмологи вважають, що реальні масштаби катастрофи будуть зрозумілі не раніш, як за кілька днів. У ВООЗ побоюються, що число загиблих перевищить 20 тисяч. Ізмітський землетрус магнітудою 7,6, який стався у 1999 році неподалік від Стамбула, вбив приблизно 17-18 тисяч людей.

Значних руйнувань зазнав Замок Газіантеп, зведений ще за часів Хетської імперії, до нашої ери, обвалилися бастіони та підпірна стіна. Землетрус завдав значної шкоди Фортеці Діярбакир, пам’ятка ЮНЕСКО, збудована римлянами у ІІІ столітті. Другий день палає порт Іскендерун.

Замок Газіантеп до землетрусу. Фото: karpidis, Flickr
Замок Газіантеп після землетрусу. Фото: Voice of America

Ранкова катастрофа

Землетрус магнітудою 7,8 з інтенсивністю IX за шкалою Меркаллі стався рано вранці шостого лютого. Епіцентр був розташований біля міста Кахраманмараш. Після низки афтешоків послідував другий землетрус магнітудою 7,5. 

Зображення: Google Maps

На момент першого руйнівного поштовху більшість людей були у своїх домівках і спали.

«Я прокинувся о 4:17 ранку, коли стався перший землетрус. Я живу на третьому поверсі старої бетонної багатоповерхівки, і я очікував, що вона завалиться. Вікна розчинилися, і я чув звук розбитого скла у коридорах. Люди вибігали зі своїх квартир надвір», — розповідає американець Річардсон, який сім років працює вчителем у Газіантепі.

Стійкість будинків

Інший важливий фактор, який призвів до великої кількості жертв — недодстатня стійкість будинків. Як пояснює BBC експертка з вулканології Університету Портсмута Кармен Солана, у цьому регіоні Східної Туреччини потужних землетрусів не було двісті років, тож інфраструктуру не особливо готували до можливої катастрофи.

Читайте також: Нові будинки в Україні можуть витримати землетрус до семи балів

Після Ізмітського землетрусу в Туреччині оновили вимоги до сейсмостійкості будівель. Однак їх виконання не надто контролюють, і понад половина будинків у країні будується нелегально. Так, у 2018 році уряд Ердогана провів «амністію» незаконних забудов.

На фотографіях з місць катастрофи можна побачити, що одні будівлі лишилися неушкодженими, в той час як сусідні перетворилися буквально на купу пилу. Декотрі були збудовані давно, інші ж — новобудови, але зведені без дотримання вимог до сейсмостійкості.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button