Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Українські рятувальники допомагають розбирати завали у Туреччині. Фото: ДСНС

У Туреччині внаслідок землетрусу загинули майже 30 тисяч людей, мільйон жителів залишилися без даху над головою. Експерти стверджують, що до масового руйнування будівель призвела корупція та недотримання будівельних норм, пише The Guardian.

1999 року в результаті землетрусу поблизу турецького міста Стамбул загинули понад 17 тисяч людей. Згодом влада пообіцяла змінити будівельне законодавство та запровадила «податок на землетруси». Після ще одного землетрусу в 2011 році, в результаті якого загинули сотні людей, нинішній президент Реджеп Ердоган, який тоді був прем’єр-міністром, звинуватив забудовників у великій кількості загиблих.

На папері турецькі стандарти безпеки будівництва є одними з найкращих у світі, і вони регулярно оновлюються спеціальними правилами для сейсмонебезпечних регіонів. Бетон повинен бути армований сталлю, а несучі стіни і стовпи – розподілені таким чином, щоб перекриття не накладалося одне на одне.

Водночас турецькі та міжнародні геологи, містобудівники, архітектори та інші спеціалісти роками попереджали, що сучасні споруди побудовані без дотримання будівельних норм, що може призвести до руйнування.

Фото: ДСНС

Порушники будівельного законодавства після минулих землетрусів не були достатньо покарані та продовжували ігнорувати проблему, оскільки її вирішення потребувало значних фінансів. Уряд Туреччини періодично проводив так звані «будівельні амністії», починаючи з 1960-х років, під час яких будівельні компанії та власники будівель позбавлялися перевірки безпеки за певну плату – політика, яка, як вважають, принесла мільярди лір. За десять років було «амністовано» приблизно 75 тисяч будівель.

Сейсмологи стверджують, що якби будівельники дотримувалися прописаних норм, то кількість жертв була б значно меншою. А руйнування інфраструктури були б мінімальними, що допомогло швидше відновити країну після землетрусів.

Фото: ДСНС

Віце-президент Туреччини Фуат Октай заявив про арешт понад 130 осіб по всій країні, яких підозрюють у недбалому будівництві, яке могло спричинити катастрофу. Зокрема, поліція затримала в аеропорту Стамбула підрядника будівництва житлового комплексу «Ренесанс» у провінції Хатай Мехмета Яшара Джошкуна. Комплекс, у якому проживала тисяча осіб, просто перекинувся на один бік.

Фото: ДСНС

Міністерство юстиції пообіцяло покарати всіх винних, оголосивши про створення підрозділів розслідування землетрусу.

Ердоган пообіцяв, що реконструкцію буде завершено за один рік, що здається нездійсненним завданням, враховуючи масштаби руйнувань, пише видання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button