Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

7 лютого в приміщенні Національної спілки архітекторів України (НСАУ) відбулися обшуки. Представниками СБУ було вилучено електронний підпис, який використовувався для валідування професійних сертифікатів архітекторів та висунуто обвинувачення у несанкціонованому втручанні в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Підозри у скоєнні кримінального правопорушення висунуті президенту НСАУ Олександру Чижевському та двом співробітникам.

Керівництво НСАУ називає справу «замовним та сфабрикованим переслідуванням» професійної спільноти архітекторів за їх публічну і послідовну протидію законопроєкту 5655 «Щодо реформування сфери містобудівної діяльності», який у спілці називають «містогвалтівним».

«Нашу спілку просто вбивають. Більш того, українських архітекторів позбавляють можливості викладати свої роботи в єдину електрону систему, як того вимагає законодавство. Отже, вони втрачають замовлення і не можуть отримати оплату за вже виконану роботу. Я вважаю дії СБУ тиском та бажанням знищити професію архітектора в Україні», – заявляє Олександр Чижевський. Він наголошує, що НСАУ працює вже 86 років, але вперше стикається з таким безпрецедентним тиском.

У чому звинувачують архітекторів

Звинувачення, які висувають керівництву НСАУ – несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних, інформаційно-комунікаційних систем (стаття 361 ККУ) за змовою групи осіб. Слідчі органи вважають, що співробітниками спілки було неправомірно використано електроний підпис для внесення в систему даних про сертифікацію 25 архітекторів та вилучено сертифікати кількох спеціалістів. Адже дію використаного електронного підпису не було продовжено.

Зі свого боку у спілці запевняють, що все було зроблено законно. «Законодавством не передбачена процедура продовження дії електронного підпису. Його можна тільки видати (делегувати) або скасувати окремою постановою Мінрегіону. Такої постанови немає. Підпис діяв аж до моменту вилучення при обшуку і досі діє, тільки фактично недоступний», – уточнює адвокат Ярослав Яценко.

Щодо вилучення сертифікатів, Анна Кирій, заступниця голови Архітектурної палати НСАУ запевняє, що все відбулося згідно з чинною процедурою. Вилучені сертифікати архітекторів з Криму не були продовжені по правилах НСАУ (атестація раз на п’ять років), а самі особи порушили регламент, пройшовши атестацію у російській архітектурній палаті.

Помста за критику «містовбивчого» законопроєкту?

Представники української спілки архітекторів заявляють, що мета переслідування – зупинити публічну критику та протидію законопроєкту 5655 з боку професійної спільноти. НСАУ активно відстоює свою позицію вже майже два роки.

«Ми стоїмо на захисті суспільства від містовбивчих законів і за це нас хочуть знищити», – каже Анна Кирій. Вона нагадує, що два місяці тому, 13 грудня, Верховна Рада прийняла цей закопроєкт у другому читанні (228 голосів). Відтоді він чекає на підпис або вето Президента.

Вже в день голосування петиція про ветування закону зібрала необхідний мінімум – 25 тисяч підписів. За наступні кілька днів – встановила рекорд – понад 42 тисячі голосів. Після чого була вилучена з сайту без будь-якого пояснення.

Архітекторка вважає, що суспільство висловилося однозначно проти. До того ж є звернення від Асоціації міст України та багатьох депутатів місцевих рад щодо ветування закону.

Що пропонують архітектори натомість

Натомість, професійна спільнота виступає за «справжню містобудівну реформу та створення містобудівного кодексу». Їхні пропозиції містять три головні вимоги:

  • Накласти вето на законопроєкт 5655, як такий, що протирічить інтересам громад та захищає прибутки великих будівельних корпорацій.
  • Провести справжню реформу містобудівної галузі. Почати обговорення в професійному середовищі та громадах проєкту Містобудівного кодексу, який створить можливості справедливої та раціональної забудови.
  • Припинити тиск на Спілку архітекторів. Розблокувати роботу НСАУ та справедливо розібратися в ситуації згідно діючих законів та процедур.

«Ми не виступаємо проти положень законопроєкту, що розвивають Єдину Державну електронну систему. Ми критикували інші моменти. Такі як монополізація ринку забудовниками, дискримінація авторських прав архітекторів, обмеження впливу громад та місцевого самоврядування на забудову та благоустрій, що протирічить досягненням реформи децентралізації», – уточнює Олександр Чижевський.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button