Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пам’ятник Петру І у Санкт-Петербурзі. Фото: Pavel Inozemtsev / Unsplash

Петиція до президента про перейменування Росії на Московію, зареєстрована наприкінці листопада минулого року, набрала необхідні для її розгляду 25 тисяч голосів.

Авторка Валерія Шахворостова та підписанти також пропонують замінити в офіційниї українських документах терміни «російський» на «московський» і «Російська федерація» на «Московська федерація».

Пояснюють це тим, що нинішня назва Росії слугує обґрунтуванням імперського міфу про історичну тяглість від Київської Русі. У 1721 році цар Петро І проголошує Російську імперію. «Росія незаконно привласнила собі назву країни», — вважає авторка. Назва ж Україна, на її думку, з’являється на 41 рік раніше. 

Авторка припускає, що зміна назви Росії стане потужним інформаційним ходом з боку України та змусить міжнародну спільноту гуглити правдиві історичні факти про створення Російської та Української держав і, зрештою, приведе до розвіювання кремлівських міфів.

Зазначимо, що в роботі історикині Наталії Яковенко «Вибір імені versus вибір шляху» докладно описується вжиток назви Росія на позначення українських теренів до XVII століття. Там само йдеться і про виникнення та вживання назви Україна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button