Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Olumide Bamgbelu / Unsplash

У Нігерії люди стоять годинами у чергах до банкоматів і банків. Деякі лишаються ночувати перед банкоматами, щоб вранці бути першими, хто зможе зняти готівку. До хаосу призвело запровадження нових банкнот — у такий спосіб уряд прагнув заохотити громадян переходити до безготівкових операцій, повідомляє BBC News.

«Я сьогодні не їв. В мене немає ніякої готівки. Мав пропустити сніданок, щоб прийти сюди», — каже 36-річний Абрахам Осундіран, що стоїть у черзі до банку в Лагосі. Він не може дістатися до роботи на таксі, бо потрібна готівка.

У жовтні минулого року центробанк анонсував заміну старих купюр на найри (національну валюту) нового дизайну. Нові найри почали вводити з 15 грудня, а до кінця січня обіг старих банкнот мав би зупинитися.

Редизайн банкнот номіналом 200, 500 і 1000 мав на меті замінити зношені папірці, стримати інфляцію та промотувати безготівкову державу. Людям порадили покласти готівку на банківські рахунки, сподіваючись таким чином повернути частину грошей у банківську систему.

У певному сенсі безготівкову державу таки вдалося створити — але не так, як уявлялося. Виявилося, що нових найр бракує.

Фото: Muhammad-taha Ibrahim / Unsplash

40% жителів Нігерії не мають банківських рахунків. Не всі сервіси та продавці товарів приймають картки. Загалом банківська інфраструктура країни недостатньо готова до безперешкодних безготівкових операцій.

«Я не можу піти на базар, бо не маю готівки. В автобусі теж треба платити готівкою — тож я змушена ходити всюди пішки», — скаржиться 26-річна перукарка Ліліан Іне.

При цьому деякі банки продовжували поповнювати банкомати старими купюрами, навіть за кілька днів до кінцевої дати їхнього обігу. Державні інспектори провели обшуки в деяких фінустановах і арештували менеджерів, виявивши, що ті зберігали нові банкноти у сейфах замість того, щоб запускати їх в обіг. Підозрюють, що ці гроші берегли для людей зі зв’язками.

Нігерійці можуть також купити готівку на вулиці в людей з терміналами, які відстояли багатогодинні черги за кешем. Але вони беруть значну комісію.

  • Нігерія має найбільше населення і найпотужнішу економіку серед інших країн Африки. ВВП становило 440 мільярдів доларів, у перерахунку на душу населення — дві тисячі доларів, станом на 2021 рік. Для порівняння, ВВП Польщі у цей час — 680 мільярдів, на душу населення — 18 тисяч, ВВП України — 200 мільярдів, на душу населення — 4,8 тисячі доларів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button