Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олена Кравченко

Російські військові при втечі повністю вкрали виставкову експозицію з Херсонського краєзнавчого музею, яку збирали понад сто років, пише «Суспільне». Херсонський музей — один із найстаріших, і його експозиція формувалася з кінця 19-початку 20-го сторіччя.

Частину вкраденої російськими окупантами колекції музею було вивезено до окупованого Генічеська.

Окупаційне «міністерство культури Херсонської області» у своєму Telegram виклало відео з експонатами виставки, присвяченої Суворову, в одній із генічеських шкіл. Основу експозиції складають твори, зібрані відомим у Херсоні колекціонером, членом міського клубу любителів книги «Кобзар» Леонідом Ширяєвим».

На поширеному колаборантами відео співробітники музею впізнали такі експонати: гренадерську шапку голштинських військ ХVIII століття, срібний рубль другої половини ХVIII століття, срібну медаль «За победу над пруссаками 1759 г.», бляху налобну шапки-гренадерки ХVIII століття, муляжі нагород Суворова, свічник бронзовий ХІХ століття, штик від рушниці початку ХІХ століття, артилерійський кніпель, а також картини, плакати, репродукції.

Тікаючи з Херсона у жовтні 2022 року росіяни пограбували два найбільших музеї Херсонської області: обласний краєзнавчий та обласний художній.

Загалом окупнати вкрали з них щонайменше 20 тисяч експонатів.

З краєзнавчого музею загарбники вивезли предмети, що мають попит на чорному ринку археології та в приватних колекціонерів: рідкісні археологічні знахідки античного часу, зброю та монети. А також сарматські прикраси, медалі й ордени радянського часу та російської імперії, антикварні меблі XVIII-XIX століть, ікони та картини.

Читайте також: Окупанти вивезли кілька фур з колекцією Херсонського художнього музею до Криму (фото)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button