Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jonathan Borba / Unsplash

16 лютого Конгрес депутатів Іспанії ухвалив закон, який дозволяє працівницям брати відгул на роботі у зв’язку з менструальними болями, повідомляє El Tiempo.

Закон зараховує менструальний біль до списку станів здоров’я, що спричиняють тимчасову непрацездатність і, відповідно, є підставою для отримання лікарняної відпустки. У тексті сказано про вторинну дисменорею — біль, пов’язаний з віковими змінами в органах малого тазу або з захворюваннями, такими як ендометріоз. Втім, різниця між первинною та вторинною дисменореєю не надто чітка, тож загалом ідеться про болісні менструації.

Спершу законодавці хотіли обмежити тривалість «менструальної відпустки» трьома днями, але у кінцевому документі ціього обмеження немає: тобто лікар може виписати лікарняний на той термін, який вважатиме за потрібне. 

При цьому держава відшкодовуватиме приватним компаніям збитки, завдані відсутністю працівниць на роботі. Це необхідно, аби жінки не зазнавали дискримінації під час працевлаштування — власне цей аргумент наводили іспанські профспілки, критикуючи законопроєкт.

За статистикою, 53% іспанок страждають на біль під час менструації.

Подібні трудові норми діють у Азії

Це перший подібний закон у Європі, але не перший у світі. Індонезія ще 1948 року дозволила жінкам не працювати у перший та другий дні менструації. В Японії такий закон діє з 1947 року і не обмежує кількість днів відпочинку. Однак цією можливістю користуються менш як 1% працівниць — через специфіку японської культури праці, а також тому, що такі лікарняні не оплачуються.

У Південній Кореї з 1953 року дозволено брати один вихідний через менструацію, але він не оплачуваний. У Тайвані передбачено не більш як три дні «менструального лікарняного» на рік.

Інші рішення в Іспанії: зміна статі, аборти та контрацепція

Одночасно з законом про «менструальну відпустку» іспанський уряд затвердив безкоштовний доступ до засобів менструальної гігієни для вразливих жінок. Прокладки, тампони та багаторазові чаші роздаватимуть в освітніх закладах, соціальних центрах і в’язницях.

Крім того, було схвалено право дівчат віком від 16 років робити аборт без дозволу батьків, покриття страховкою протизаплідних пігулок і право іти у декрет починаючи з 39-го тижня вагітності.

Також відтепер для зміни статі у документах достатньо самої волі людини віком від 16 років — вживання гормонів, як і психіатричне та медичне обстеження, більше не є обов’язковими. Підлітки віком 14-16 років можуть змінити документи за умови присутності батьків чи опікунів, а от для дітей у віці 12-14 років потрібно рішення суду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button