Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Олександр Косован. Фото: ІTC.UA

Зранку 15 лютого в офіс компанії MacPaw та до приватного помешкання її засновника Олександра Косована прийшли з обшуками правоохоронці у зв’язку зі справою про земельні питання у київській області. Власник компанії описав всю ситуацію навколо землі.

У 2015 році компанія почала шукати локацію, де можна було б збудувати «місце відпочинку» MacPaw Village для працівників. Основною умовою була можливість виходу новоствореного об’єкту до річки Дніпро та відносно близьке розташування до Києва.

Тоді на березі Канівського водосховища продавалися ділянки. Починаючи з 2016-17 року компанія підписала договори купівлі-продажу цих ділянок та договори суборенди. За словами Косована, вони придбали землю за ринковою ціною без договорняків та відкатів, а на момент купівлі жодних претензій до ділянок та розслідувань не було – лише постанови слідчих про закриття двох справ.

«Але чомусь уже після того, як ми придбали ділянки, до цих самих фактів вирішили повернутися та почали відкривати кримінальні справи – на даний момент таких чотири і усі виключно з претензіями до MacPaw», – розповів власник компанії.

Ділянки, за словами Косована, були оформленні та офіційно зареєстровані у Державному реєстрі речових прав з цільовим призначенням для індивідуального садівництва та ведення підсобного сільського господарства, що не забороняло будувати на них садові будиночки та інші споруди.

На сесії села Циблі, до якого включили ділянки з рекреаційним призначенням, був погоджений генеральний план. Компанія вирішила до отримання необхідних процедурних рішень почати вкладати кошти в розвиток проєкту, поки паралельно з цим робили документацію.

У цей час вони реалізували проєкт покращення технічного та екологічного стану прибережної зони Канівського водосховища в межах Переяслав-Хмельницького району Київської області, побудувала 4 км асфальтованої дороги, яку доглядають та обслуговують цілий рік, та якою користуються всі сусіди з дачного кооперативу. Компанія створила робочі місця для місцевих жителів та сплачує податки.

За словами Косована, вже тоді почали ширитися чутки про їхню активність і приваблювати нездорову зацікавленість з боку чиновників. 2020 року якраз відбулись вибори органів місцевого самоврядування, на яких прийшла нова місцева влада та новий голова ОТГ, який одразу вніс зміни до попередньо ухваленого генплану села. Тоді, як стверджує власник компанії, новий голова почав вкидати негативні інфоприводи щодо їхньої діяльності.

«Згодом нам довелося відчути на собі весь спектр інструментів тиску на бізнес, доступних владі (окрім хіба що фізичного впливу): тітушки, чорнушні ЗМІ, ботоферми, публічне псування репутації, кримінальні справи, допити, погрози конфіскації активів, перешкоджання діяльності, різні «рішали» зі списком бажань, а тепер вже і обшуки у мене вдома та в нашій компанії. Було видно що хтось перетворив нас в цікавий для себе «інвестпроект» та почав вкидати значні ресурси в усю цю активність», – вважає Косован.

Тоді у реєстрі з’явилися нові ділянки, які впритул межували та обмежували доступ до власності MacPaw. «Нас почали шантажувати тим, що якщо ми не придбаємо ці сусідні ділянки, то їх віддадуть під якусь «свиноферму» і нам життя не буде. Так наші 10 га перетворилися в 22 га», роповів Косован.

У вересні 2021 року компанія отримали інформацію про відкриття ще декількох кримінальних справ. Уже в 2022 році суд за клопотанням прокурора виніс рішення про арешт земельних ділянок із забороною користування. При поданні клопотання прокурор посилався, що MacPaw обмежує вільний доступ до берегової лінії водойми. Водночас, Косован зауважує, що паркан та охорона розташовані виключно по периметру приватної території і не перешкоджають доступу до пляжної зони. Таким чином, за клопотанням прокурора фактично компанію було позбавлено можливості користуватися вказаною землею. У подальшому таке рішення було скасовано.

Зараз розслідуються ознаки того, що виділення цих земельних ділянок було актом змови службових осіб. Також розслідується факт того, що ці посадові особи організували протиправний механізм виведення з державної власності земельної ділянки лісового фонду на території Київської області в порушення вимог земельного законодавства, а також обставини, що ніби MacPaw при організації укріплення берегової лінії нанесла збитки екології на мільйони гривень. На його думку, це робиться для того, щоб «віджати цікавий актив або подоїти багатого клієнта, який потрапив у пастку».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button