Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/freesvydovets

На додачу до планів будівництва величезного гірськолижного курорту у заповідній частині Карпат — гірському масиві Свидовець — стало відомо про наміри забудовника звести ще два курорти. Про це повідомляють Українська природоохоронна група та ініціатива Free Svydovets.

«Хмарочос» раніше писав про наміри будівництва курорту, який за масштабами втричі перевищить «Буковель» й буде здатний прийняти 28 тисяч відвідувачів на рік, а також про відповідні ризики для природи Свидовця. Природоохоронні групи протягом семи років борються проти цього в судах.

Фото: facebook.com/freesvydovets

Забудовник — ТОВ «Буковель» партнера Ігоря Коломойського Захара Палиці. Сам Коломойський володіє власне курортом «Буковель».

Наприкінці 2022 року ця компанія отримала дозволи від Поляницької та Усть-Чорнянської сільрад на підготовку до будівництва ще двох курортів — «Бистриця» та «Турбат».

Фрагмент скану рішення Поляницької сільради

Разом із вищезгаданим комплексом вони утворять мегакурорт на 65 тисяч туристів. Також вони межуватимуть із Буковелем.

Фрагмент скану рішення Усть-Чорнянської сільради

Один із курортів має розміститися на хребті Братківський поблизу сел Бистриця та Поляниця. Інший — неподалік від села Лопухів. Загалом вони займатимуть 1400 гектарів. 

Google Maps

«Для порівняння, це як побудувати посеред Карпат місто розміром понад половину Ужгорода», — зауважують екологи.

Наслідки для довкілля

«Реалізувати нові проєкти Коломойського — це знищити чи пошкодити як мінімум три тисячі гектарів диких карпатських лісів, лук та річок. За наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, оселищах червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця», — заявляє біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник.

Фото: facebook.com/freesvydovets

За його оцінками, курорт «Свидовець» щодня споживатиме майже 9 тисяч кубометрів води. З двома новими курортами вийде під 15 тисяч кубометрів щоденно. Еколог зауважує, що торік посуху відчували навіть мешканці високогір’я, а «Буковель» за багато років проблему стічних вод так і не вирішив.

Через зміну клімату зими ставатимуть менш сніжними, а річки — менш водними. Курорту доведеться використовувати дефіцитну воду для штучного снігу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button