Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Unsplash

Від 10 до 11 ранку першого березня у Бухаресті та по всій Румунії пролунали сирени тривоги. Це тестування системи сповіщення, повідомляє місцева служба з надзвичайних ситуацій.

Серед загроз, через які можуть вмикати сирени, перераховують стихійні, техногенні лиха та «падіння об’єктів з атмосфери чи космосу». Крім того, побіжно згадується, що тривогу можуть використовувати у випадку воєнного конфлікту. В Румунії є понад 7,5 тисячі сирен.

Зазвичай у Румунії сповіщення про небезпеки — наприклад, пожежу, появу ведмедя або зникнення дитини — приходять на телефон і супроводжуються гучним сигналом. Це та ж система, що її з осені минулого року випробовували в Україні.

Тестування сирен відбувається на тлі розмов про можливу агресію Росії в сусідній Молдові. Росіяни тиждень тому заявили, що Україна нібито планує «вторгнення» у Придністров’я, де присутні російські військові.

Прем’єр Молдови, своєю чергою, припустив, що Москва планує висадити військовий десант і захопити аеропорт у Кишиневі. А президентка Майя Санду казала, що Росія планує здійснити держпереворот у Молдові.

Авіакомпанія Wizz Air вирішила, що існують ризики для польотів й скасувала всі рейси з Кишинева починаючи з 14 березня.

Як в інших країнах Європи?

У Чехії сирени лунають кожної першої середи місяця вже двадцять років. Після початку російського вторгнення, з березня до травня систему припинили тестувати, щоб не лякати українських біженців. Щомісяця системи сповіщення тестують також у Нідерландах, Фінляндії, Франції.

У Болгарії сирени вмикають двічі на рік: о 13:00 першого робочого дня квітня та жовтня. Двічі на рік також проводять навчальні тривоги у Норвегії. У Швеції — чотири рази на рік, у березні, червні, вересні та грудні. В Австрії — раз на рік у жовтні, у Швейцарії — у лютому.

Приблизно в половині європейських країн тестових сирен не вмикають.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button