Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24487 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ralph Kaydenralphkayden

У лютому 2023 року середня вартість квадратного метру в новобудовах Києва становила 61,2 тисячі гривень – це на 36,1% більше, ніж було до початку повномасштабного вторгнення. Про це йдеться у дослідженні компанії M4U.

Засновник M4U Володимир Даниленко зазначив, що показник зростання цін корелює зі зростанням собівартості будівництва і з девальвацією гривні. Найактивніше ціни зростали влітку: з червня по вересень середня вартість квадратного метра збільшилася на 26,7%. Це пояснюється відновленням роботи значної частини відділів продажів, відповідного оновлення цін та зниженням офіційного курсу валют з 29,25 грн за долар до 36,6 грн за долар.

Натомість, у лютому 2023 року ціна на нові квартирі у столиці знизилася на 1,2% по відношенню до січня.

Наразі на понад 70% будівельних майданчиків Києва, Львова та Одеси продовжуються роботи. Наприклад, у столиці кількість активних будівництв становить 83,7% від показника початку лютого 2022 року – 185 з 221 ЖК. Ця цифра залишається стабільною протягом останніх місяців.

На початок лютого 2023 року більшість пропозицій нерухомості зосереджено в ціновому діапазоні 34-54 тисяч грн, серед них переважають обʼєкти класу комфорт.

В Київській області на початок лютого 2023 року відновили роботу 204 будмайданчики з 263, що працювали рік тому. Квадратний метр в околицях столиці в середньому здорожчав на 34,1%, до 31,8 тисячі грн. Найбільше обʼєктів будуються й продаються в Ірпені (41 ЖК), Софіївській Борщагівці (17 ЖК), Броварах, Гостомелі (по 13 ЖК) та Бучі (12 ЖК). За обсягом квартир у продажу лідерами є Софіївська Борщагівка і Бровари, дещо менше пропозицій у Крюківщині, Ірпені, Бучі.

Кількість новобудов у активній стадії будівництва й продажу у Львові та Львівській області сьогодні така ж, як була до російського вторгнення – 218. Середня вартість квадратного метру за рік зросла на 82,7%, до 45,7 тисячі грн.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button