Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ілюстративне фото: Luis Melendez

Київрада другого березня проголосувала за реорганізацію київського Центру трансплантації кісткового мозку. Його приєднають до «КМЦ нефрології та діалізу», який знаходиться на лівому березі столиці.

Заклад діє на базі Національного центру радіаційної медицини на одному поверсі з відділенням радіаційної онкогематології та науковим відділом стовбурових клітин. Вони працюють на основі договору про співпрацю, стверджує Юрій Богданов.

Медична установа працює 23 роки. Під час війни тут було проведено 58 трансплантацій кісткового мозку. Центр є учасником пілотного проєкту МОЗ та працює з НЗСУ.

За словами Богданова, цим рішенням порушується єдиний комплекс надання медичної допомоги, стерильність та контрольованість процесу. Він вважає, що єдиною причиною реорганізації є «бажання рейдернути самодостатній Центр». Медзаклад повністю самостійно забезпечує себе фінансово. За здійснені операції від отримує компенсації від Національної служби здоров’я України. Обладнання купує самостійно або за гроші зовнішніх донорів. А від місцевої влади отримує лише компенсацію за електроенергію.

За його інформацією, Центр накопичив на рахунках 48 мільйонів гривень, які мав витратити на закупівлю необхідного обладнання.

Керівниця Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург пояснює таке рішення тим, що «Центр трансплантації потребує приведення матеріально-технічної бази до норм і вимог, що висувають до установ такого типу». За словами Гінзбург, приміщення вже 20 років не бачило капітального ремонту, а зробити його за кошти міста не мають юридичної можливості.

Водночас будівлю для Центру трансплантації будувати за кошти міжнародних організацій в 2000-х роках. Голова руху «За трансплантацію» Юрій Андреєв опублікував фото будівлі, куди мають переселити Центр.

Центр трансплантації нині займає приміщення площею 4,5 тисячі квадратних метрів, натомість пропонують його розмістити на вдвічі меншій площі.

За його словами, ніби є плани побудувати новий центр, «але це на словах». Жодного паперового підтвердження, фінансових розрахунків немає. Андреєв пояснив, що об’єднання закладів означає, що всі бюджетні кошти будуть виділятися на Центр нефрології, а Центр трансплантації кісткового мозку стане звичайним відділенням.

Експертне рішення про знищення центру приймали працівників КП «Фармація» та працівники комунальних лікарень. Рішення підтримали партії: УДАР, мера Віталія Кличка, «Європейська солідарність», «Єдність», «Батьківщина». «Слуги народу» не голосували.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button