Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Thought Catalog / Unsplash

10 березня у США закрився Silicon Valley Bank, найбільший банк Кремнієвої долини. Це найбільше банкрутство з часів фінансової кризи 2008 року і друге в історії США, зазначає The New York Times

Заснований 1983 року під час гри в покер, Silicon Valley Bank став чи не головним кредитором американських стартапів, які здавалися занадто ризикованими для більш традиційних банків. SVB обслуговував майже половину американських стартапів із венчурними інвестиціями.

Фонд гарантування вкладів зможе компенсувати кошти вкладникам із депозитами максимум до 250 тисяч доларів. Для вкладників із більшими сумами на рахунках гарантій немає.

Класичний випадок банкової паніки

Трохи більше року тому SVB купив велику кількість бондів якраз перед тим, як Федеральний резерв почав підвищувати відсоткові ставки. У певний момент великі венчурні фонди порадили своїм портфельним компаніям виводити активи з банку. Інвестори в паніці кинулися знімати кошти, і щоб їх виплатити, SVB був змушений продати частину активів, втративши майже два мільярди доларів.

«Це класична проблема Джиммі Стюарта, — пояснює ексголова Фонду гарантування вкладів Шила Бейр, посилаючись на явище банкової паніки, зображене у фільмі «Це дивовижне життя» 1946 року. — Якщо всі відразу почнуть знімати гроші, банк повинен почати продавати частину своїх активів, щоб повернути гроші вкладникам».

Стартапи під загрозою

Під загрозою колапсу опинилися сотні стартапів. «Якщо уряд не втрутиться, гадаю, ціле покоління стартапів буде стерто з лиця землі», — заявив голова інкубатора Y Combinator Гаррі Тан.

Стримінгова платформа Roku зберігала у банку 26% своїх коштів — майже пів мільярда доларів. Компанія не знає, яку частину цієї суми їй вдасться повернути. Так само сотні мільйонів доларів застрягли на рахунках виробника відеоігор Roblox.

Чимало компаній не змогли виплатити зарплати своїм співробітникам. У секторі побоюються масових звільнень. Компанії намагаються вивести гроші з рахунків SVB в інші банки, але переважно безуспішно.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button