Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Юрій Ігнат / Фото надане 24 Каналу

Протиповітряна оборона України здатна збивати певні типи російських ракет, передусім крилаті. Натомість для збиття балістичних ракет засобів наразі не маємо. Про це розповів у інтерв’ю 24 каналу речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Основні комплекси, які має на озброєнні українська ППО: зенітні керовані ракети Бук-М1 та С-300, які можуть збивати як літаки, так і крилаті ракети.

Ракети, які може збивати Україна:

  • Калібр (3М14) — крилата ракета морського базування. Ворог атакує нею з Чорного моря;
  • Х-101/Х-555/Х-55 — крилаті ракети повітряного базування;
  • Р-500 (9М728) — крилата ракета наземного базування зі складу комплексу Іскандер-К, аналог Калібра;
  • Х-59 — керована авіаційні ракета «повітря-земля»;
  • Х-35 — протикорабельна ракета повітряного, морського або берегового базування.

Ракети, які не може збивати Україна:

  • Іскандер-М — балістичні ракети 9М723, які противник багато застосовував на початку війни. Фактично весь стратегічний запас цих ракет росіяни витратили на початку війни;
  • Точка-У;
  • РСЗВ, такі як Смерч;
  • авіаційні протирадіолокаційні ракети Х-31П та подібні ракети «повітря-земля» меншої дальності — ракети нижчої, тактичної ланки. Але вони здебільшого несуть загрозу лише поблизу лінії бойового зіткнення;
  • С-300 — зенітні керовані ракети, які окупанти застосовують по наземних цілях у прифронтовій зоні на відстані до 150 кілометрів;
  • Х-22 — класифікується як крилата ракета, але її швидкість 4–5 тисяч км/год. Її запускають із дуже великої висоти, і при заході на ціль вона фактично пікірує, як балістика. ОНОВЛЕНО: У травні київська ППО зміцнилася системою Patriot американського виробництва, яка спроможна збивати крилаті ракети Х-22;
  • Р-800 «Онікс» — надзвукові протикорабельні крилаті ракети берегового базування.
  • Х-47 «Кинджал» — гіперзвукова аеробалістична ракета, яку випускають із літаків МіГ-31К. Складність її ураження в кілька разів вища, ніж Х-22, через значно вищу швидкість польоту. ОНОВЛЕНО: у ніч проти 4 травня українським військовим вперше вдалося збити «Кинджа» за допомогою ЗРК Patriot.

«Коли ракета летить з такою великою швидкістю і входить у зону ураження зенітного ракетного комплексу, в нашої бойової обслуги С-300, скажімо, є усього до 40 секунд, щоб її виявити обзорним радаром, безпосередньо захопити радаром підсвіту та здійснити пуск ракети. Цього часу фізично замало операторам застарілого радянського комплексу», — пояснює Ігнат.

Збивати Х-22 може система, яка працює в автоматичному режимі. У такому режимі можуть працювати, зокрема, німецький Iris-T й норвезький NASAMS. Але Україна має їх обмаль, до того ж створювались вони не для роботи по балістиці.

Ефективнішими для таких завдань системи Patriot та FSAF SAMP/T. Але їхня дальність ураження балістичних цілей — лише близько 40 кілометрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button