Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Yohan Marion / Unsplash

Російське вторгнення показало важливу роль, яку можуть відігравати зв’язки між містами-побратимами, йдеться у матеріалі Bloomberg CityLab.

Міжнародна мережа міст-побратимів виникла під час Холодної війни як засіб налагодження зв’язків на тлі геополітичної напруги.

Наразі понад 36 міст США є побратимами — або посестрами, як це називається в англійській мові, — українських міст. Так, угоди про поріднення і дружбу укладено між Києвом і Чикаго; Броварами, Такомою та Рокфордом; Славутичем і Вашингтоном.

До 2022 року Чикаго було побратимом Москви, але щойно російські танки перетнули укранський кордон, мерка Лорі Лайтфут розірвала угоду. Чиказько-київський комітет швидко перетворився на центр збору гуманітарної допомоги: до Києва надсилати шоломи, бронежилети тощо.

У перші тижні війни, коли російська армія обстрілювала Бровари, вулицями міста їздили карети швидкої допомоги, які раніше подарувала Такома. Нещодавно Бровари пропросили Такому тимчасово прихистити в американських сім’ях 15-30 місцевих дітей, аби ті змогли відпочити від війни — сирен і вибухів.

Балтимор є побратимом Одеси з 1974 року. Чимало одеських євреїв загинули під час Голокосту, а 70 років радянського режиму знищили значну частину єврейських інституцій. Єврейська федерація Балтимора допомагає Одесі відродити життя єврейської спільноти.

За минулий рік організація зібрала понад два мільйони доларів на спальники, ковдри, продукти, генератори, пальне та зарядні станції для одеситів. Крім того, балтиморці організували передачу броньованих машин швидкої допомоги з Ізраїлю для евакуації єврейських дітей, а також оплатили створення таборів для одеської єврейської молоді.

Цинциннаті сфокусувалося на підтримці відділення Червоного Хреста у Харкові. Організація зібрала понад 500 тисяч доларів, які пішли на придбання ліків для дітей з рідкісними генетичними захворюваннями, на автомобілі для евакуації людей зі зруйнованих кварталів, генератори для лікарень, а також на подарунки 750 дітям, батьки яких загинули або зникли безвісти.

Американські міста-побратими також зосередили зусилля на влаштуванні біженців у США. Ще один напрямок, над яким працюють ці партнерства, — протидія російській дезінформації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button