Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ліворуч — Ліза, у центрі — флешмоб блогера Оптиміста, праворуч — флешмоб Світлани Ройз

Відео 19-річної Лізи з Івано-Франківська, яка стрибала зі скакалкою біля свого будинку, стало вірусним у мережі.

На лавку біля під’їзду сіла сусідка і стала вимагати від дівчини припинити скакати «перед очима» та піти на шкільний стадіон або дитячий майданчик.

Кадр із відео, записаного Лізою

Цей випадок порушив кілька суспільних тем: користування громадським простором, порушення особистих кордонів, а також питання ейджизму, адже жінка аргументувала своє право наказувати дівчині тим, що є «старшою людиною».

Ліза опублікувала відео у своєму інстаграмі та в тіктоці, але незабаром видалила. За словами журналістки Анни Рибалки, видалити запис дівчину змусили в її навчальному закладі. Більш того, вимагали попросити тих, хто поширив відео, також стерти перепости. Також керівництво заборонило їй давати інтерв’ю.

Українці почали записувати відео зі скакалками та публікувати їх під хештегом #лізамолодець.

«Я хочу, щоб дівчину не змогли задавити. Щоб вона продовжувала відчувати силу», — написала психологиня Світлана Ройз. «Відчуваєте як зараз вібрує ідея кордонів — особистих, соціальних, державних? Нам треба вчитися захищати своє на всіх цих рівнях, щоб більше ніколи!» — вважає інший учасник флешмобу Сергій Гаврилов.

Флешмоби Denys Tsutsayev, Anna Lutsiuk, Svitlana Burika

Тікток-блогер Оптиміст запросив своїх підписників пострибати на скакалках у тому самому дворі. Він також зустрівся з Лізою особисто та висловив підтримку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button