Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: ateliersad.cz

Автозаправна станція — зазвичай останнє, що асоціюється з привабливою й оригінальною архітектурою. Однак деякі АЗС проєктували навіть такі зірки, як Френк Ллойд Райт і Людвіг Міс ван дер Рое. Видання AD зібрало 14 найцікавіших заправок.

Асмера, Еритрея

Футуристичну Фіат Тальєро збудували у 1938 році за проєктом італійського архітектора Джузеппе Петацці. У центральній вежі розміщено офіси, магазин і каси. Загалом столицю Еритреї розбудовували у період італійського панування. У 2017 році місто було визнано світовою спадщиною ЮНЕСКО за його модерністську архітектуру.

Фото: Dr. Edward Denison, whc.unesco.org

Клокет, Міннесота, США

R.W. Lindholm — заправка за проєктом Френка Ллойда Райта, збудувана у 1958 році. Вона замислювалася як частина утопічного містобудівного проєкту, що його архітектор описав у книзі «Місто, що зникає» 1932 року. Концепція Бродакр-сіті мала схожі риси з містом-садом. Вона передбачала, що мешканці отримуватимуть по 0,4 гектара землі й пересуватимуться на автомобілях.

Фото: McGhiever, CC BY-SA 4.0

Мадрид, Іспанія

Автозаправку Repsol збудували у 1990-х за проєктом Foster + Partners. Подібних АЗС планували створити дві сотні по всій Іспанії.

Фото: fosterandpartners.com

Аркадія, Оклахома, США

Комплекс Pops з автозаправкою, магазином і рестораном розташовано на знаменитому шосе 66. Будівлю, навпроти якої розміщено 66-футову пляшку газованки з LED-підсвіткою, відкрили у 2007 році. 

Фото: pops66.com

Мадрид, Іспанія

Спроєктована місцевою компанією Moneo Brock АЗС розташована у 30 кілометрах від Мадрида. Автори надихалися оптимізмом проєктів автозаправок 1940-50 років.

Фото: moneobrock.com

Острів черниць, Монреаль, Канада

Автозаправку на острівній частині Монреаля збудували у 1969 році за проєктом Міса ван дер Рое.

Будівля у 2007 році. Фото: Kate McDonnell, CC BY-SA 3.0

П’ятнадцять років тому АЗС припинила функціонувати за призначенням, і бюро FABG перетворило її на громадський центр La Station.

Після перетворення на громадський центр. Фото: Steve Montpetit

Палм-Спрінгз, Каліфорнія, США

«Трамвайна» (названа так, бо поряд розташовано підвісну дорогу — aerial tramway) автозаправка, розроблена Альбертом Фреєм у стилі «пустельного модернізму», була збудована у 1965 році. У 1990-х її закрили та продали приватному покупцю, який огородив будівлю парканом і перетворив на арт-галерею. Зараз тут туристичний центр.

Фото: Gary Bembridge, Flickr

Ґаланта, Словаччина

Празьке ательє SAD спроєктувало цю автозаправну станцію в місті Ґаланта, що за 50 кілометрів від Братислави. Будівлю з дерев’яним фасадом і навіс у вигляді трьох бетонних колон збудували 2011 року.

Фото: ateliersad.cz

Копенгаген, Данія

Проєкт АЗС розробив архітектор Арне Якобсен у 1936 році. Це зразок функціоналістської архітектури. Зараз тут розміщено магазин морозива.

Фото: Jens Cederskjold

Лестершир, Велика Британія

Цей проєкт американського архітектора Еліота Ноєса надихався вище згаданим. У 2012 році цю автозаправку внесли до списку пам’яток.

Фото: architectuul.com

Беверлі-Хіллс, Каліфорнія, США

Union 76 — зразок архітектури Гугі, різновиду американського футуризму, на який вплинула культура автомобілів, реактивних літаків, космічної та атомної ери. 

Фото: facebook.com/damien.collier.7587

Лос-Анджелес, Каліфонія, США

Геліос-хаус зроблено з повторно використаної неіржавної сталі, вона обладнана 90 сонячними панелями і має зелений дах. До того ж спеціальна система водозбору не дозволяє забрудненим стокам потрапляти у ґрунт, натомість фільтрує їх та спрямовує на полив рослин.

Фото: nadaaa.com

Вінстон-Сейлем, Північна Кароліна, США

Маленька автозаправка у формі мушлі — логотипу Shell, збудована 1936 року, зараз у національному реєстрі історичних місць. Таких заправок збудували вісім, але лише ця збереглася. Вона є зразком буквалізму, що панував у 1930-х роках у рекламі.

Фото: David Bjorgen, CC BY-SA 3.0

Тусон, Аризона, США

Ця автозаправка увічнена на фотографії Джона Марголіса, який досліджував елементи придорожньої архітектури. Кілька років тому Бібліотека Конгресу США оцифрувала та оприлюднила понад 11 тисяч його кольорових знімків, і «Хмарочос» публікував найцікавіші із них.

Більше фото у цьому матеріалі: У США оприлюднили тисячі знімків місцевої придорожньої архітектури

Фото: John Margolies, 1979

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button