Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Село Верхні Ворота. Фото: facebook.com/olena.danko

Вся країна обговорює справу зі зґвалтуванням 14-річної школярки її односельцями на Закарпатті. Місцевий суд призначив трьом хлопцям умовні терміни. Генеральна прокуратура готує оскарження вироку.

Що трапилося?

Зґвалтування сталося 24 серпня 2021 року в гірському селі Верхні Ворота, де живе дві тисячі мешканців. За даними слідства, троє підлітків 15 та 14 років запросили знайому дівчину в підвал. Один із хлопців вдарив її в живіт, інший стиснув її голову між своїми ногами. З дівчини зняли одяг і по черзі ґвалтували. 

Ці дії підлітки знімали на відео й наступного дня скинули на телефон потерпілій, пообіцявши поширити «в разі чого». Так чи інак, запис таки потрапив у мережу, його подивилася вся школа. 

Як зазначали згодом свідки, дівчина дуже переживала через відео. Однокласники над нею насміхалися. Вона казала, що не знає, як далі жити.

За три тижні після інциденту про відео і про зґвалтування дізналася бабуся дівчини. Вона й звернулася до поліції.

Дівчина живе з бабусею, батьком, братом і молодшою сестрою. Матір — за кордоном.

Суд

Суд відбувся лише в березні цього року. Викликані як свідки вчителі дали хлопцям позитивні характеристики, зокрема зазначили, що ті беруть участь у спортивних заходах школи.

Інтереси дівчини в суді замість адвоката представляла служба захисту дітей місцевої сільради. Ця служба, за висловом журналістки Олени Пшеничної, «однією рукою представляла жертву в суді, а іншою писала позитивні характеристики її кривдникам».

Суддя Воловецького райсуду Закарпатської області присудила трьом обвинуваченим по п’ять років позбавлення волі, однак усім призначила усім іспитовий термін на два роки. Це значить, що якщо хлопці не вчинять інших правопорушень протягом двох років, то не будуть покарані.

Також суддя присудила кожному виплатити дівчині по 11,6 тисячі гривень плюс відшкодувати державі по 25,6 тисячі за проведення експертиз. Дівчина відпочатку просила компенсувати їй моральну шкоду в сумі 390 тисяч гривень.

Вирок місцевий суд виносив за статтею ч. 3 ст. 153 — це сексуальне насильство без проникнення. Санкції цієї статті передбачають від п’яти до семи років ув’язнення. У висновках суду йдеться про проникнення за допомогою пальців.

Натомість ч. 3 ст. 152 — зґвалтування з вагінальним, анальним або оральним проникненням, зокрема, й за допомогою будь-якого предмета — загрожувала би строком від семи до дванадцяти років.

Справу буде переглянуто

Справа викликала значний резонанс через м’який вирок суду. Однак на ситуацію відреагували на вищих щаблях влади.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що справа перебуває на його контролі «Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного з хлопців також являється працівницею тієї служби соцзахисту», — заявив омбудсман.

Міністр освіти Оксен Лісовий написав: «Те, що трапилось на Закарпатті, сам факт і вирок суду стосовно цього кричущого випадку, потребують негайної синергії правозахисників, громадських активістів, освітянської спільноти і лідерів думки».

Генпрокуратура та обласна прокуратура готують оскарження судового вироку. Апеляцію хоче подавати також батько дівчини, повідомляє Укрінформ. «Я зараз збираюся їхати на Київ, у Генпрокуратуру та до адвоката (Масі) Наєма, який пообіцяв надати підтримку», — заявив він.

Голова Закарпатської облради Володимир Чубірко заявив, що працівники освіти, служби у справах неповнолітніх, які фігурують у справі, повинні бути звільнені з роботи й відповісти за свої дії.

Де зараз хлопці?

Ґвалтівники не відвідували школу фактично з моменту скоєння злочину, адже перебували під домашнім арештом, запевняє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Після вироку ж навчаються дистанційно. Відповідним службам наказано не допускати можливості, аби постраждала та нападники відвідували школу одночасно.

Водночас постраждала дівчина розповіла ТСН, що після початку російського вторгнення хлопці зняли браслети і виходили з дома.

«Вони спочатку були з браслетами, а потім почалася війна, їм ці браслети зняли. Вони ходили собі вільно по вулиці, в магазин ходили, здається, і вночі ходили по вулиці, — сказала вона. — Я йшла вулицею, і вони почали за мною всяко гойкати матюками».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button