Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/sergiokovalo

За чотири дні понад 750 киян поставили свої підписи під петицією з закликом повернути у державну власність і відновити понівечену вогнем дачу архітектора Брадтмана у Пущі-Водиці.

«Це одна з останніх пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва — лютого-березня 2022 року. Втім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника», — наголошує автор звернення, юрист Дмитро Перов.

Фото: facebook.com/sergiokovalo

Двоповерхова будівля на вулиці Миколи Юнкерова, 37 має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Департамент культурної спадщини неодноразово вимагав від власника — Руслана Браславського — привести будинок в належний стан, але марно.

29 березня дерев’яну садибу охопила пожежа, будинок із дерев’яним мереживом зазнав значних пошкоджень.

Фото: facebook.com/kievpuschavodica

Перов вважає, що відповідно до ч. 2 ст. 19 закону «Про охорону культурної спадщини» КМДА має через суд повернути пам’ятку в державну власність і примусово її викупити.

Фото: facebook.com/sergiokovalo

Як виглядала дача до пожежі?

Ошатний дачний будинок збудували, вірогідно, за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана, між 1910 та 1916 роками. Схожі мотиви мають інші дачі Пущі-Водиці, розроблені ним, розповідає краєзнавець Антон Короб.

Будівля у 2021 році. Фото: facebook.com/korob.anton

Перший поверх, мезонін і башта утворюють три яруси. Головний фасад асиметричний — підприємливий замовник поступився красою заради функціональності розташування приміщень.

Будівля у 2021 році. Фото: facebook.com/korob.anton

Ліва веранда простягається уздовж вуличного фасаду, а права — впоперек. Ці веранди прикрашені різьбленими архівольтами. Дерев’яним мереживом причепурили карнизи та лиштви на вікнах.

Будівля у 2021 році. Фото: facebook.com/korob.anton

У радянський час будинок був корпусом санаторія. Останнім підприємством, яке займало приміщення, був Київкурорттеплосервіс.

Будівля у 2021 році. Фото: facebook.com/korob.anton

«Напевно, найкрасивіша серед собі подібних старовинна дача відтепер залишиться на світлинах та наших спогадах», — резюмує Короб.

Будівля у 2021 році. Фото: facebook.com/korob.anton

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button