Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Josh Olalde

Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) оголосила про програму будівництва енергоефективного житла для переселенців у низці міст заходу України.

Наразі є три нові програми з фондами Європейського Союзу, які охоплюють близько 30 українських громад. Вони спрямовані на відновлення критичної інфраструктури, ремонт житла та будівництво нового житла для переселенців, розповіла головна інвестиційна радниця NEFCO Юлія Шевчук в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

Одна з програм – ремонт і реконструкція пошкодженої критичної інфраструктури Київщини. На її реалізацію спрямовано 50 млн євро грантових коштів, виділених Європейським Союзом через NEFCO. Вона передбачає відновлення інфраструктури, пов’язаної з водопостачанням, водовідведенням і теплопостачанням. Програму реалізовуватимуть у Бородянській, Борщагівській, Ірпінській, Димерській, Іванківській, Калинівській, Немишаєвській, Пісківській, Славутицькій та Великодимерській територіальних громадах.

Ще одна програма передбачає будівництво житла для переселенців та відновлення звільнених міст в Україні. Наразі програма охоплює шість міст – Чернівці, Дубно, Ковель, Львів, Житомир і Макарів. Йдеться про будівництво житла з повністю обладнаними та мебльованими квартирами, з корисною площею у межах від 3 200 до 5 700 квадратних метрів у будинках до п’яти поверхів. Суми інвестицій для міст будуть наступні: Львів – 19,5 млн євро; Чернівці – 10,5 млн євро; Дубно – 5,3 млн євро; Ковель – 4,8 млн євро.

В Івано-Франківську, Тернополі, Хмельницькому, Нововолинську (Волинська область) ідеться про будівництво житла з повністю обладнаними та мебльованими квартирами, з корисною площею у межах від 5 000 до 7 000 квадратних метрів у будинках до п’яти поверхів. Суми інвестицій у цих містах будуть такі: Івано-Франківськ – 9,5 млн євро; Тернопіль – 9,5 млн євро; Хмельницький – 8,4 млн євро; Нововолинськ – 7,1 млн євро.

Ще одна програма, яку фінансує Євросоюз, стосується ремонту житла для переміщених осіб. Вона реалізовується у десяти містах на заході України.

Проєкти, які отримали підтримку, відбирали на основі пропозицій Міністерства розвитку громад та територій України. Остаточне рішення було за Євросоюзом. Вимоги NEFCO до житлових проєктів стосуються впровадження заходів підвищення енергоефективності будівель, необхідності використання більш екологічних матеріалів відповідно до будівельних стандартів ЄС.

У проєктах житла є умова, що громада забезпечить під’єднання нового будинку до всіх необхідних комунікацій (вода, тепло, електроенергія). Крім того, громада відповідає за обладнання укриття, без якого новий будинок неможливо ввести в експлуатацію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button